czwartek 25 kwietnia 2024

Stanowisko PiS ws. zwolnienia dyrektora Kawki

Stanowisko Radnych Prawa i Sprawiedliwości
w Radzie Powiatu Tureckiego

W związku z informacją podaną na portalu internetowym Turek.net.pl przez starostę tureckiego Zbigniewa Bartosika dotyczącą konkursu na udzielanie świadczeń zdrowotnych z zakresu pomocy doraźnej i przyjęć w szpitalu o treści: „Został ogłoszony konkurs, w którym wzięły udział dwa podmioty. Rynek usług medycznych w pogotowiu został podzielony w taki sposób, aby nie działo się to z krzywdą dla żadnego podmiotu. Przesłanie dyrekcji było takie, by przede wszystkim pracę znaleźli mieszkańcy naszego powiatu. (...) Przy liczbie 36 ratowników mieszkających na terenie naszego powiatu, w firmie pana Itczaka jest 30, a u pani Ignatowicz 6. Jest tak podzielone, aby każdy sprawiedliwie miał pokrojony ten "tort" – wyjaśniał starosta Zbigniew Bartosik.”,  radni PiS w Radzie Powiatu Tureckiego wzywają Zarząd Powiatu do zbadania przebiegu procedury konkursowej oraz roli starosty tureckiego w zabezpieczeniu pracy dla oferentów  pani Julii Ignatowicz i pana Piotra Itczaka z którymi jest on powiązany poprzez przynależność do stowarzyszenia politycznego Rozwój i Przyszłość. Publiczne oświadczenie starosty tureckiego Zbigniewa Bartosika dotyczące podziału rynku usług pogotowia, w sposób zabezpieczający interesy podmiotów reprezentowanych przez panią Julię Ignatowicz i pana Piotra Itczaka rodzi podejrzenia, iż konkurs mógł być przeprowadzony niezgodnie z prawem. Uczestnicy konkursu należą do politycznego stowarzyszenia Rozwój i Przyszłość  we władzach którego zasiada obecny starosta i dyrektor szpitala. Wobec publicznej wypowiedzi starosty potwierdzającej zastrzeżenia co do przejrzystości przeprowadzenia konkursu na udzielanie świadczeń zdrowotnych z zakresu pomocy doraźnej i przyjęć w szpitalu, Radni Powiatowi PiS wzywają Zarząd Powiatu Tureckiego do przeprowadzenia kontroli w zakresie tego postępowania konkursowego.

Radni PiS w Radzie Powiatu Tureckiego wnoszą o przekazanie Radzie Powiatu wyników kontroli Wydziału Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Zdrowia w SP ZOZ w Turku, w wyniku której wykryto, iż prywatna firma Greys-Med pani Julii Ignatowicz otrzymała w bezpłatne użyczenie lokal w szpitalu wraz z pokryciem kosztów mediów i sprzątania. Prawdopodobnie kontrola wykazała również inne poważne naruszenia prawa.

Powyższe fakty świadczą o braku nadzoru Zarządu Powiatu Tureckiego nad SP ZOZ w Turku i mogą potwierdzać podejrzenia o rozszerzającym się nepotyzmie politycznym osób związanych i reprezentujących polityczne stowarzyszenie lokalne Rozwój i Przyszłość.

Przewodniczący Klubu Radnych
Prawa i Sprawiedliwości