W ZST wiedzą, jak odżywiać się zdrowo
Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych pozyskują wiedzę nie tylko w trakcie zajęć lekcyjnych, ale także podczas spotkań ze specjalistami z rozmaitych instytucji. W ubiegłym tygodniu nastolatkowie mogli wysłuchać prelekcji przygotowanej przez gości z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku.
Z młodymi ludźmi spotkały się Joanna Michalak i Jadwiga Świętochowska. Panie przybyły do szkoły na zaproszenie nauczycieli, by zobaczyć się głównie z osobami kształcącymi się w klasach handlowych i gastronomicznych. W czasie wydarzenia młodzież dowiedziała się wiele na temat nadwagi i otyłości, która jest powszechnym zagrożeniem. Uczniowie ZST usłyszeli, że dodatkowe kilogramy to nie tylko problem estetyczny, ale także czynnik, który zwiększa ryzyko zapadalności na choroby i rozmaite schorzenia. Rzecz jasna w czasie prelekcji specjaliści wskazali jak zdrowo się odżywiać, np. poprzez konsumowanie odpowiednich śniadań, unikanie długich przerw pomiędzy posiłkami i dostarczanie organizmowi składników odżywczych odpowiednich do wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej.
Druga część ubiegłotygodniowego spotkania poświęcona została kwestii zatruć pokarmowych czyli schorzeń wywołanych spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie lub ich toksyny. Szczególnie dużo przekazanych młodzieży informacji dotyczyło Salmonelli. Uczniowie ZST nie tylko dowiedzieli się, że zakażona żywność – najczęściej jaja oraz surowy drób – wizualnie niczym nie różni się od zdrowej, ale usłyszeli też, jak wyglądają objawy zatrucia i jak ono przebiega. Rzecz jasna poruszony został także temat unikania zatrucia Salmonellą, np. poprzez gotowanie i podgrzewanie potraw, unikanie rozmrażania i zamrażania produktów spożywczych oraz lokowanie w lodówce w odseparowanych od innych produktów miejscach jajek i drobiowego mięsa.
AW
Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72