W ZST przygotowali pisanki i świąteczne wypieki
W grudniu zeszłego roku - gdy zaprezentowaliśmy efekty prac uczniów ZST biorących udział w konkursie na najpiękniejszy stół bożonarodzeniowy - pojawiły się komentarze mówiące, że kawalerowie powinni szukać żon głównie wśród uczennic technikum. Osoby idące tym tropem na pewno utwierdzi w takim przekonaniu to, co wydarzyło się w murach tej szkoły w środę, kiedy to wszechstronnie uzdolniona młodzież przygotowała piękne wielkanocne pisanki, a na stołach pojawiły się pyszne wypieki.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a w większości polskich domów trwa właśnie zastanawianie się, jak zadbać o wykreowanie miłej, świątecznej atmosfery. Dobrze wiedzą jak to zrobić uczniowie Zespołu Szkół Technicznych, w szczególności klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum organizacji usług gastronomicznych. Osoby te wzięły udział w specjalnych warsztatach zorganizowanych przez panie Halinę Łajdecką, Wiesławę Woźnicką i Ilonę Wieczorek, w czasie których można było doskonalić swe umiejętności zdobienia pisanek pod okiem specjalistek z Muzeum Miasta Turku im. J. Mehoffera czyli pań Haliny Guzik i Stanisławy Radke.
Młodzież podczas środowych zajęć upiększała jajka na najróżniejsze sposoby. Niektórzy sięgnęli po prostu po pędzelki i farby, inni oklejali skorupki kawałkami bibuły i skrawkami materiałów. Jajka można było także owinąć sznureczkami, przygotowanymi ze wspomnianej już, kolorowej bibuły. Jeszcze inną opcją było sięgnięcie po metodę zwaną decoupage lub wykorzystanie wosku.
W trakcie warsztatów wzrok przyciągały nie tylko piękniejące z minuty na minutę jajka, ale i smakowicie wyglądające wypieki. Te podlegały ocenie Jury w ramach konkursu na najsmaczniejszą babkę. W zmaganiach tych triumfowały ostatecznie Karolina Trocha z kl. II TO, Kinga Herbich z kl. II TG i Marta Kołodziejczyk z kl. I TO, które to uczennice przygotowały najpyszniejsze ciasta.
AW
Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72