Wege-wieczór w Przystani
Po raz drugi w murach Międzypokoleniowego Klubu Kultury, prowadzonego przez stowarzyszenie Przystań w Turku, odbyło się kulinarne wydarzenie pod nazwą „Wieczór Kęsa bez mięsa”. Aby móc wziąć udział w tym wegańskim wydarzeniu wystarczyło przynieść dowolną, przygotowaną przez siebie potrawę lub napój. Oczywiście bez zawartości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wśród licznych potraw znajdowały się m.in. takie przysmaki jak: flaki z boczniaków, carpaccio z buraków oraz smalec z fasoli! Potrawy te nie dość, że wyglądały tak jak ich mięsne pierwowzory, to smakowały niemal identycznie!
Podczas wydarzenia odbył się pierwszy mini koncert zespołu, który zawiązał się w międzypokoleniowym klubie. W przystaniowym bandzie (który nie ma jeszcze nazwy) grają: Sławek Gapski (gitara elektryczna), Paweł Wierzbicki (perkusja), oraz Jacek Sulkowski (gitara elektryczna).
Wieczór Kęsa bez Mięsa nie jest „wydarzeniem” w znaczeniu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Jest to bardziej spotkanie przyjaciół stowarzyszenia Przystań, dla których wspólny bezmięsny posiłek jest tylko pretekstem do zobaczenia się, porozmawiania i posłuchania muzyki. Wszystko to odbywa się w przyjaznej, wręcz rodzinnej atmosferze. Jednocześnie wydarzenie to jest otwarte dla wszystkich, którzy choćby tylko na chwilę, przelotem, chcą wejść i zobaczyć co dzieje się na Browarnej 13.
md