piątek 26 kwietnia 2024

Marii, Marzeny, Ryszarda

Stanowisko członków PO w Turku w sprawie wywołanego, przez ugrupowanie rządzące kryzysu w stosunkach Polski z UE

Platforma Obywatelska w Turku wyraża przekonanie, że wywołany przez ugrupowanie rządzące kryzys w stosunkach Polski z Unią Europejską jest sprzeczny z polską racją stanu a działania organów państwa podważają osiągnięcia Polski jako państwa członkowskiego.

Przyjęta strategia rządu Zjednoczonej Prawicy spowodowała wstrzymanie przekazania Polsce blisko 58 miliardów euro z Funduszu Odbudowy. Do tej pory polski Krajowy Plan Odbudowy (KPO) nie uzyskał akceptacji ze strony Komisji Europejskiej. Niewykonywanie przez polski rząd wyroków Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) powoduje, że zagrożone są także wypłaty dla Polski ogromnych środków z budżetu Unii Europejskiej.

To z kolei oznacza:

• brak środków na dopłaty bezpośrednie dla rolników,

• brak środków na walkę ze zmianami klimatu,

• brak środków na transformacje energetyczną,

• brak środków na samorządowe inwestycje.

Dotychczasowa polityka Prawa i Sprawiedliwości doprowadziła do zachwiania poczucia bezpieczeństwa ekonomicznego i społecznego Polaków. Przynależność do Unii Europejskiej pozwala na wyrazistą prezentację i realizację naszych interesów, jest gwarantem stabilności i pokoju w Europie oraz miejscem, gdzie wspólne decyzje dotyczące milionów obywateli Wspólnoty zapadają na zasadach dialogu i współpracy między państwami.

Wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec wszelkich działań, mających znamiona marginalizacji Polski na arenie międzynarodowej, prowadzących do wyprowadzenia Polski z Unii Europejskiej.

redakcja@turek.net.pl