Powiatowy Konkurs Wiedzy o Zdrowiu w I LO zweryfikował wiedzę nastolatków
W środę 11 kwietnia – jak co roku o tej porze, gdy świętujemy Światowy Dzień Zdrowia – odbyła się kolejna edycja Powiatowego Konkurs Wiedzy o Zdrowiu, organizowanego przez nauczycielki biologii z turkowskiego liceum. W wiedzowych zmaganiach wzięli udział przedstawiciele 5 miejscowych szkół: Zespołu Szkół Technicznych, Zespołu Szkół Rolniczych, I Liceum Ogólnokształcącego, Szkoły Podstawowej nr 1 oraz Szkoły Podstawowej nr 5. Z konkursowymi pytaniami najlepiej poradziła sobie drużyna nr 1 w składzie: Zuzanna Łyskanowska (ZST), Piotr Korczyński (ZSR CKP), Justyna Wojciechowska (SP1), Oliwia Witkowska (SP5) i Natalia Jasiak (ILO).
Wydarzenie, zorganizowane w auli ILO, uatrakcyjniły prezentacje uczniów, poświęcone m.in. tematowi zdrowej żywności, a także prelekcje dotyczące dostępu do służby zdrowia, kształcenia lekarzy, czy też racjonalnego odżywiania, wygłoszone przez dyrektora Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Turku Alfreda Rajczyka oraz dietetyk Justynę Wodzińską. Ponadto do tajemniczego świata pszczół i produkcji miodu zabrał wszystkich Krzysztof Kowalski z Centrum Ogrodniczym „Zielonym do Góry”. Młodzież dowiedziała się m.in. że na jedną łyżeczkę miodu pracuje 12 pszczół, przez całe swoje życie. Te fascynujące owady potrafią trzepotać skrzydłami aż 11400 razy w ciągu minuty. Pszczoła podczas jednego lotu odwiedza około 100 kwiatów i co ciekawe jest zazwyczaj „wierna” poszczególnym gatunkom. Jak możemy wspomóc te pracowite stworzenia? Jak wyjaśnił przedstawiciel Centrum Ogrodniczego „Zielonym do Góry”, warto rozważyć prowadzenie tzw. zrównoważonego ogrodu, gdzie znajdzie się miejsce na kawałek dzikiej zieleni. Warto stawiać na rośliny przyjazne pszczołom, wysiewać poplony, które zakwitną z pożytkiem dla owadów.
Wszyscy nastolatkowie, zebrani w licealnej auli, poszerzali swoją wiedzę, ale to uczestnicy konkursu musieli udowodnić, że o tematyce zdrowia wiedzą naprawdę wiele. W tym celu należało rozwiązać rebusy i wskazać, jakie czynniki chorobotwórcze wywołują żółtaczkę, gruźlicę, śpiączkę afrykańską, tyfus. By zdobyć cenne punkty trzeba było wyjaśnić, czym zajmuje się neonatolog, wenerolog czy też otolaryngolog. Przed uczniami postawiono też zadanie, podczas którego należało wytłumaczyć, jakie narządy bada się np. podczas gastroskopii, densytometrii i angiografii.
Klasyfikacja końcowa Powiatowego Konkursu Wiedzy o Zdrowiu:
I miejsce: Zuzanna Łyskanowska (ZST), Piotr Korczyński (ZSR CKP), Justyna Wojciechowska (SP1), Oliwia Witkowska (SP5) i Natalia Jasiak (ILO),
II miejsce: Monika Czupryńska (ZST), Kamil Waliszek (ZSR CKP), Katarzyna Łapka (SP1), Wiktoria Włodarczyk (SP5), Patrycja Kudła (ILO),
III miejsce: Patryk Pawlak (ZST), Michalina Kaźmierczak (ZSR CKP), Weronika Poszwa (SP1), Dominika Ziemiańska (SP5), Patrycja Czekała (ILO).
Podczas Powiatowego Konkursu Wiedzy o Zdrowiu zorganizowany został także konkurs dla publiczności, którego zwyciężczynią została Marta Śmigielska.
AW

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72