Dania z Kapłona wygrywają w Dobrej. Wielkopolski Finał XX Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów"

W Długiej Wsi w gminie Dobra w sobotę 7 sierpnia 2021 r. odbywał się Finał Wojewódzki XX edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów”. W urokliwym parku na wyspie oraz na pobliskim targu swoje stoiska rozstawili reprezentujący lokalne tradycje kulinarne przedstawiciele stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich oraz firm z całej Wielkopolski. Zaprezentowano produkty gotowe czyli wina, sery, pieczywo, miody, nalewki, wędliny oraz dania konkursowe przygotowywane bezpośrednio na miejscu.
Oprócz dań i produktów konkursowych, każdy kto przybył tego dnia mógł kosztować pyszności przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Dobra. Była słynna pilnza z Rzechty, kiełbasa prosto z wędzarni oraz przepyszna grochówka. Wszystko to opatrzone muzycznymi występami zespołów z Gminnego Ośrodka Kultury w Dobrej czyli „Ale Babki” oraz „Serenada”.
W tegorocznej edycji, jak zauważyła sama prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego Izabella Byszewska, do konkursu zgłoszono rekordową ilość produktów regionalnych i dań kuchni staropolskiej. Komisja miała nie lada wyzwanie, by spośród aż 32 dań wyłonić te, które już 3 października będą reprezentować Wielkopolskę podczas Wielkiego Finału "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki regionów" w Poznaniu. Po ponad 2 godzinnych degustacjach uznano, że pomysł by przywrócić do łask dania z Kapłona jest tym co warto zaprezentować w wielkim finale i dać szansę rywalizacji o statuetkę „Perły" podczas wielkiego finału. Za dania "Rosół Polski z Kapłona" oraz "Kapłon pieczony na słodko w szafranie" przedstawiciele Stowarzyszenia Tradycji i Regionalności ze Skrzatusza (powiat Pilski) otrzymali także nagrodę główną. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Powidzu za sielawę i sandacza. Trzecie miejsce przypadło ekipie "P jak pysznie" Paweł Powroźnik.
Ponadto nominację na finał w Poznaniu otrzymały także „Szparagi marynowane” od Spółdzielni Rolników Allium z Nowych Skalmierzyc, Miód Wielokwiatowy od "Żółty Parasol" Barbary Wawrzyniak, "Rybne Klopsiki z octem jabłkowym" od Katarzyny Kaptur, Chleb Żółwieniecki od Manufaktura Rodzinna Jakub Buszko, "Olej z Wiesiołka" od firmy Semco oraz "Serek Śmietankowy ręcznie wyrabiany" od Spółdzielni Mleczarskiej we Wrześni. Wiele z zaprezentowanych dań i produktów otrzymało wyróżnienia oraz vouchery na niemałe kwoty.
Za dobrą organizację oraz współpracę przy realizacji Wielkopolskiej edycji konkursu Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podziękował władzom gminy Dobra oraz wszystkim przedstawicielom poszczególnych wystawców.
