Było smacznie i inspirująco! Na dożynkach w Malanowie świętowały gmina i cały powiat turecki!

Wszystko co dobre, szybko się kończy… i tak końca dobiegły wakacje i żniwa. Na polach czekają jeszcze niewykopane ziemniaki i kukurydza, w sadach dojrzewają jabłka, śliwki i gruszki. Za tegoroczne zbiory tradycyjnie dziękowano Bogu i rolnikom na Dożynkach. Ostatnie, Powiatowo-Gminno-Parafialne odbyły się w pierwszą niedzielę września w Malanowie.
Uroczystości rozpoczęła Msza Święta, po której korowód wieńcowy, na czele ze starostami dożynek - Małgorzatą Kubacką i Sławomirem Dawickim, przybył na boisko przy ul. Parkowej. Tam wszystkich przybyłych powitali i częstowali chlebem gospodarze Śięta Plonów – wójt Malanowa Ireneusz Augustyniak, starosta Dariusz Kałużny, wiceminister Ryszard Bartosik oraz ks. prałat Stanisław Płaszczyk.
Kiedy przyszła pora na rozstrzygnięcie konkursu wieńcowego, komisja miała tak twardy orzech do zgryzienie, że jednogłośnie postanowiono, wszystkim wieńcom reprezentującym poszczególne samorządy powiatu tureckiego, przyznać równorzędne nagrody!
W Bitwie Regionów, czyli kulinarnych zmagań pań z kół gospodyń wiejskich, zwyciężyły gospodynie z Tokar, które uraczyły członków komisji wyśmienitymi żeberkami wieprzowymi w miodowej glazurze, podanymi z suszonymi śliwkami… co to był za smak! Tuz za nimi uplasowały się panie z Pęcherzewa, rozpieszczając podniebienia faszerowaną kaczką i młodą kapustką i kopytkami, znanymi w Wielkopolsce jako szagówki. Na podium Bitwy Regionów znalazły się również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ewinowie, które zainspirowane bogactwem lasu, postanowiły przyrządzić zawijaniec z dziczyzny faszerowany suszonymi grzybami.
Na wszystkich czekały ciekawe stoiska sołectw oferujące swojskie przysmaki, występy artystyczne, konkursy, a na najmłodszych rozmaite atrakcje.
