piątek 01 listopada 2024

Konrada, Seweryny, Wiktoryny

reklama

Lokalnie i z pasją - rozwój Mleczarni "Turek"

Lokalnie i z pasją - rozwój Mleczarni
 

Historia serów pleśniowych w naszym regionie sięga początku lat osiemdziesiątych, to właśnie wtedy w 1981 roku zostały wyprodukowane pierwsze sery z porostem białej pleśni, i tym samym Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Turek stała się pionierem na rynku krajowym w produkcji tego rodzaju serów. Przez lata pracując nad jakością surowca, doskonaleniem naszych receptur i technologii sery Turek zdobywały uznanie naszych konsumentów oraz ekspertów, czego dowodem są przyznawane przez lata nagrody i wyróżnienia.

W 2000 roku zakończył się definitywnie etap spółdzielni, a rozpoczął etap Mleczarni „Turek” sp. z o.o., która stała się częścią francuskiej, rodzinnej Grupy Savencia. Był to okres wielkich inwestycji szczególnie w części produkcyjnej zakładu oraz zmian asortymentowych. Stopniowo zaczęto wygaszać produkcje mleka UHT, mleka w proszku, masła, a cała energia i uwaga skupiona została właśnie na serach pleśniowych. W 2001 roku nastąpiła także zmiana w logotypie Turek i odświeżony został wygląd opakowań. Kolejny przełom nastąpił w roku 2015, kiedy utworzona została marka NaTurek, która podbija serca konsumentów w całej Polsce. Brand, który czytelnie nawiązuje do naturalnego pochodzenia oraz wartości marki: NaTurek – naturalnie. Nowe pozycjonowanie marki znalazło swoje odzwierciedlenie w nowej stronie internetowej czy wyglądzie opakowań produktów. Dodatkowym elementem kampanii reklamowej jest dialog z konsumentem, udzielanie mu rzetelnych informacji i odpowiedzi na pytania, które zadaje bezpośrednio na Facebooku.

reklama

Kolejny ważny rozdział dla Mleczarni miał miejsce w 2018 roku, kiedy wzbogacono ofertę handlową poprzez transfer serów z przerostem niebieskiej pleśni z innego zakładu Grupy. Na początkowym etapie było to tylko krojenie i pakowanie zaimportowanych serów, które wymagało jednak mobilizacji i odpowiedniej organizacji w dziale pakowni. Był to jednak pierwszy etap kroku milowego dla naszego zakładu, drugi to przygotowanie całego zakładu do produkcji serów „niebieskich”. Spore wyzwanie, które wymagało zaangażowania wielu osób oraz wysokobudżetowych inwestycji. Zadanie o tyle trudne, bo na jednej linii produkcyjnej miała odbywać się produkcja zarówno serów „białych”, jak i „niebieskich”.

Ogromne zadanie stało szczególnie przed technologiem i serowarami, aby wypracować odpowiednią recepturę sera z przerostem niebieskiej pleśni, by trafiła w gusta konsumentów. Dzięki ich zaangażowaniu udało się stworzyć całkiem nowe oblicze sera z przerostem niebieskiej pleśni i powstał NaTurek GrandBlue Bogaty i Kremowy, oparty na oryginalnej recepturze roquefort. Nasz blue nie odbiega walorami smakowymi i aromatem od oryginalnych serów pochodzenia włoskiego czy francuskiego.

Przez te wszystkie lata jedna rzecz pozostała niezmieniona - nasze sery produkowane są wyłącznie z mleka pochodzącego z rodzinnych gospodarstw oddalonych od zakładu nie więcej niż 50 km - co gwarantuje nam świeżość i najwyższą jakość surowca, to między innymi dlatego nasz NaTurek GrandBlue jest taki wyjątkowy - zgodnie ze starym serowarskim przysłowiem „Ze złego mleka nie wyprodukujesz dobrego sera”.

Sery „blue” wymagają szczególnej pielęgnacji i jest to w 100% praca ręczna i dzięki tej staranności uzyskujemy produkt o najwyższej jakości. Dojrzewanie sera przebiega powoli, nie przyspieszamy go, dlatego też w zakładzie zostały wydzielone dojrzewalnie dedykowane tylko serom „niebieskim”. Poszczególne cechy sera mówią nam czy produkt nadaje się do zapakowani i dystrybucji, czy nie. Jakość naszych produktów jest kontrolowana na wszystkich etapach procesu produkcyjnego.

reklama

W linii NaTurek GrandBlue znajdują się dwa warianty: idealny na deskę serów GrandBlue Bogaty i Kremowy o niezwykle kremowej konsystencji i zbalansowanym, ewoluującym smaku z owocową nutą, oraz GrandBlue Intensywny, o twardszej konsystencji, który nadaje się na kanapkę.

Serdecznie zachęcamy do skosztowania naszych nowości, jak i pozostałych serów z oferty NaTurek.

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
Podobne artykuły
Dzień Camemberta z Mleczarnią Turek

Dzień Camemberta z Mleczarnią Turek

26 kw.
Rap, rock, disco i góralskie rytmy! Nadciąga...

Rap, rock, disco i góralskie rytmy! Nadciąga weekend wspólnej zabawy...

09-08-2023
Polityka personalna na szóstkę z plusem!...

Polityka personalna na szóstkę z plusem! Certyfikat Top Employer 2023...

18-01-2023
Jedyna taka noc! Kosmiczna przygoda z gwiazdami...

Jedyna taka noc! Kosmiczna przygoda z gwiazdami w Muzeum Miasta Turku

16-05-2022
Mleczarnia Turek z prestiżowym tytułem TOP...

Mleczarnia Turek z prestiżowym tytułem TOP EMPLOYER 2022

22-01-2022
Współpraca Miasta i Mleczarni Turek

Współpraca Miasta i Mleczarni Turek

23-02-2021

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama