niedziela 05 maja 2024

Irydy, Tamary, Waldemara

reklama

Konkurs Kulinarny "Smaki Europy" w ZST

Konkurs Kulinarny
 

W ramach projektu EPAS i obchodów Dnia Europy 13 uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w Konkursie Kulinarnym „Smaki Europy”, przygotowując i prezentując online różne potrawy krajów Europy.

Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych, lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślnie podawanych owocach morza. To kuchnia niejednorodna, w której znaleźć można zarówno proste potrawy, jak i wieloskładnikowe, trudne w przygotowaniu smakołyki.

reklama

Wśród znakomitych dań cieszących oczy swoim wyglądem pojawiły się potrawy uczniów

z klasy 3FZ:
- kuchnia hiszpańska – „Paella hiszpańska” w wykonaniu Gabrysi Kalinowskiej
- kuchnia francuska – „Ratatuj” w wykonaniu Anny Misiak
- kuchnia irlandzka – „Spaghetti carbonara” w wykonaniu Weroniki Bzdak
- kuchnia włoska – „Pizza” w wykonaniu Nikoli Walczak
- kuchnia polska – „Żurek” w wykonaniu Aleksandry Włodarczyk
- kuchnia grecka –„Musaka” w wykonaniu Laury Szmagaj

oraz uczniów z klasy 2LZ:
- kuchnia niemiecka – „Carrywurst” w wykonaniu Kacpra Bystrzyckiego
- kuchnia węgierska – „Bogracz węgierski” w wykonaniu Julii Gralińskiej
- kuchnia czeska – „Smażony ser z frytkami” w wykonaniu Ismeny Deruckiej
- kuchnia belgijska – „Mule z frytkami” w wykonaniu Weroniki -Dębowskiej
- kuchnia bułgarska – „Sałatka szopska” w wykonaniu Agnieszki Olas
- kuchnia litewska – „Cepeliny litewskie” w wykonaniu Mikołaja Kotońskiego
- kuchnia holenderska – „Zupa z zielonego groszku” w wykonaniu Karoliny Bocian.

W konkursie ocenie podlegały: zachowanie prawidłowych technik kulinarnych, powiązania z kuchnią europejską, kreatywność oraz prezentacja potrawy. Nagrodę główną przyznano Gabrysi Kalinowskiej z klasy 3FZ. Uczniowie, do których skierowany był konkurs mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań kulinarnych i pobudzenia kreatywności w kuchni.

reklama

źródło: ZST Turek

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Podobne artykuły
Zapraszamy na Drzwi Otwarte w Zespole Szkół...

Zapraszamy na Drzwi Otwarte w Zespole Szkół Technicznych w Turku już...

21 kw.
X jubileuszowa edycja

X jubileuszowa edycja "PRETTY WOMAN"

9 mrz.
Wideo: Brawo! Brawo! Brawo czyli polonez...

Wideo: Brawo! Brawo! Brawo czyli polonez maturzystów ZST Turek 2024

5 lt.
Sobotni wieczór z eleganckim polonezem...

Sobotni wieczór z eleganckim polonezem maturzystów ZST Turek....

4 lt.
Oto klasy maturalne Zespołu Szkół...

Oto klasy maturalne Zespołu Szkół Technicznych w Turku A.D.2024....

3 lt.
I miejsce uczennic ZST w X Wielkopolskim...

I miejsce uczennic ZST w X Wielkopolskim Konkursie na Najpiękniejszy...

19-12-2023

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama