czwartek 02 maja 2024

Longiny, Toli, Zygmunta

reklama

Jaki łosoś do sushi sprawdzi się najlepiej?

Jaki łosoś do sushi sprawdzi się najlepiej?
 

Łosoś, szczególnie spożywany ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wybierając produkty świeże w tym ryby, należy zwrócić szczególną uwagę na źródło ich pochodzenia. Jak właściwie wybrać łososia do sushi?

Jak zrobić sushi w domu?

Samodzielnie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność wynikająca z jedzenia, ale też ciekawe zajęcie angażujące domowników. Nic bardziej nie cieszy niż wspólna praca uwieńczona wyjątkową ucztą. Można też wprowadzić element rywalizacji i zrobić konkurs na najsmaczniejsze, autorskie sushi z łososiem. 

reklama

Tworzenie rolki to proces kreacji, gdzie nie występują żadne ograniczenia pod względem doboru składników. W restauracjach japońskich w menu znajdziemy różne rodzaje sushi – maki, hosomaki, futomaki, nigiri, które komponowane są z wybranych składników, jednak domowa wersja rządzi się swoimi prawami. 

Najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości łosoś – lubiana przez konsumentów ryba morska, o charakterystycznym różowo-pomarańczowym kolorze. Należy wspomnieć, że łosoś jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka w diecie, zawiera zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Dlatego sushi z łososiem jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.

Do przygotowania sushi można wykorzystać jednakowo rybę świeżą, czyli filet, grillowaną oraz łososia wędzonego. Jako dodatki do sushi z łososiem można wykorzystać kremowy serek kanapkowy, awokado, mango, ogórka, czy białą rzepę. Warto eksperymentować i postawić na różnorodność składników.

Bez względu na to, z czego powstanie nasze sushi będziemy potrzebować specjalny ryż, wasabi i marynowany imbir. W liście nori, czyli sprasowane wodorosty będziemy zwijać rolkę przy użyciu specjalnej maty bambusowej. Do przygotowania ryżu potrzebna będzie niewielka ilość octu ryżowego i cukru trzcinowego, które nadadzą mu ledwo odczuwalny słodko-kwaśny smak. 

reklama

Nie należy się przejmować, jeśli pierwsze rolki nie będą wyglądały tak równo i zgrabnie, jak te z japońskiej restauracji. Cieszmy się procesem tworzenia, a trening czyni mistrza. 

Jak wybrać łososia do sushi?

W pierwszej kolejności należy upewnić się, że łosoś posiada certyfikat ASC, bo będzie oznaczać, że pochodzi ze sprawdzonej hodowli. Zważywszy na fakt, że będziemy spożywać surową rybę, należy bezwzględnie zadbać o źródło jej pochodzenia i wybierać tylko bezpieczne punkty sprzedaży. Warto sięgać po łososia surowego zapakowanego próżniowo np. łososia do sushi, co ogranicza ryzyko skażenia mikrobiologicznego i zabrudzenia innymi niepożądanymi substancjami. W wielkopowierzchniowych marketach ryby, w tym łosoś są trzymane w tzw. stryboksach, które są zbiorczym opakowaniem do przechowywania ryb. Wówczas należy poprosić sprzedawcę o przyniesienie płata ryby ze zbiorczego opakowania i umieszczenia w oddzielnej torbie z lodem. Warto też zwrócić uwagę na zmianę rękawiczek u osoby podającej. 

Nie zaleca się kupowania ryby świeżej z przeznaczeniem na sushi, która już jest wystawiona na ekspozycji przy ladzie. Mimo tego, że wciąż będzie znajdować się w warunkach chłodniczych, bo produkt jest wyłożony na lodzie, to nie wiemy, ile czasu tam przebywa i z jakimi innymi przedmiotami i drobnoustrojami miał kontakt. Taka ryba za to będzie świetnie nadawać się do upieczenia w piekarniku. Należy też bezwzględnie sprawdzić datę przydatności do spożycia. 

Łosoś – o co chodzi z certyfikatem ASC?

Łosoś posiada szerokie wykorzystanie kulinarne, a przepisy z łososiem to bardzo chętnie wyszukiwane dania z wykorzystaniem ryb. Wybierając łososia do sushi, należy zwrócić uwagę, czy producent posiada odpowiednią certyfikację. Certyfikat ASC jest potwierdzeniem, że ryby pochodzą ze zrównoważonej hodowli, która jest prowadzona z poszanowaniem akwakultury, bez ingerencji w środowisko naturalne. Skrót ASC pochodzi od nazwy międzynarodowej organizacji Aquaculture Stewardship Council. Jest to niezależne stowarzyszenie non-profit, zarządzające programem certyfikacji i oznaczania produktów pochodzących od sprawdzonych producentów ryb i owoców morza. Dodatkowo nadzoruje łańcuch dostaw. Wydanie certyfikatu jest poprzedzone audytem, który ma na celu sprawdzić, czy producent spełnia wszystkie wymagania. Ważnym aspektem jest też wsparcie i promowanie ryb hodowlanych, jako pochodzących z odpowiedzialnych i bezpiecznych hodowli.

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Podobne artykuły
Wirujący ogonek - jaki to rodzaj przynęty?

Wirujący ogonek - jaki to rodzaj przynęty?

12 kw.
Akwarium w domu: harmonia przyrody i relaks w...

Akwarium w domu: harmonia przyrody i relaks w zasięgu ręki

28-04-2023
W dobrskim stawie zatruło się około pół...

W dobrskim stawie zatruło się około pół tony ryb. Sprawę...

11-09-2020
Zarybiono staw przy ul. Dobrskiej

Zarybiono staw przy ul. Dobrskiej

16-11-2017
Malanów: Pokonała kolegów w wędkarskiej...

Malanów: Pokonała kolegów w wędkarskiej rywalizacji

21-06-2016
Przykona: Będą wielkie zawody wędkarskie

Przykona: Będą wielkie zawody wędkarskie

05-01-2016

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama