sobota 27 kwietnia 2024

Sergiusza, Teofila, Zyty

reklama

Kwalifikowane nasiona pszenicy, a jakość plonu

Kwalifikowane nasiona pszenicy, a jakość plonu
 

Pszenica ozima i jara należą do najchętniej uprawianych zbóż w Polsce, natomiast w Unii Europejskiej prym wiedzie forma ozima tego gatunku. Uprawy prowadzone są z przeznaczeniem zbiorów głównie do celów konsumpcyjnych. O końcowym sklasyfikowaniu plonu ziarna decyduje jego jakość. Jednym z elementów umożliwiającym osiągnięcie wysokich parametrów jakościowych ziarna jest wybór kwalifikowanych nasion pszenicy do siewu.

Kwalifikowane nasiona pszenicy, jakość w genach

Potencjał plonowania oraz cechy użytkowe danej odmiany zostały uzyskane przez złożone prace hodowlane.

reklama

W tracie procesu rejestracji odmiany oceniana jest wartość technologiczna ziarna pszenicy i na tej podstawie jest ona sklasyfikowana w określonej grupie jakościowej. Obecnie w Polsce wyróżniamy:

  • Klasa E — pszenica elitarna; odmiany w tej grupie mają genetyczny potencjał do osiągania najwyżej wartości technologicznej ziarna, ale wymagają intensywnej agrotechniki

  • Klasa A — pszenica jakościowa; odmiany o dobrej i bardzo dobrej wartości przemiałowej, jednak o niższej wartości technologicznej niż Klasa E

  • Klasa B — pszenica chlebowa; ma akceptowalną wartość przemiałową, ale jednocześnie wysoki potencjał plonowania

    reklama
  • Klasa C — pszenica paszowa; odmiany z przeznaczeniem do produkcji pasz o niskiej wartości technologicznej 

  • Klasa K — pszenica ciasteczkowa; odmiany dedykowane do produkcji ciast i ciasteczek ze względu na pożądane parametry ziarna

Wykorzystując np. kwalifikowane nasiona pszenicy ozimej rozpoczynamy uprawę z możliwie największym potencjałem genetycznym do uzyskania wysokich plonów o jakości zgodnej z profilem odmiany. Odmiany o wyróżniających się cechach użytkowych dostępne są właśnie w firmie Osadkowski.

Jakie cechy ziarna pszenicy decydują o wysokiej wartości technologicznej?

Uprawa pszenicy prowadzona jest w celu uzyskania możliwie wysokiego plonu ziarna, jednak nie można zapominać o tym, że powinien on charakteryzować się odpowiednią jakością. Pozwoli to na zwiększenie efektywności ekonomicznej uprawy. 

Punktem wyjścia jest siew materiału kwalifikowanego, a następnie prowadzenie starannej agrotechniki z uwzględnieniem wszystkich jej elementów, począwszy od nawożenia mineralnego, a kończąc na nawożeniu dolistnym.

Określając wartość technologiczną ziarna pszenicy zwraca się uwagę na takie parametry jak:

  • liczba opadania,

  • zawartość popiołu,

  • gęstość w stanie zsypnym,

  • ilość glutenu i zawartość białka,

  • także wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego.

Liczba opadania

Informuje o zawartości enzymów amylolitycznych w ziarnie pszenicy, co jest przydatne do oceny jego przydatności do produkcji mąki oraz do przechowywania. 

Wysoki poziom enzymów amylolitycznych i związana z tym niska liczba opadania wskazuje, że w ziarnie zachodzą jeszcze procesy życiowe. Takie ziarno w trakcie przechowywania wydziela ciepło i wodę, co może prowadzić do znacznych strat w trakcie przechowywania np. na skutek "zagrzewania".

Najlepszym surowcem do produkcji mąki jest ziarno o liczbie opadania wynoszącej od 250 do 350 sekund. Natomiast liczba opadania poniżej 150 sekund dyskwalifikuje ziarno jak surowiec do produkcji mąki ze względu na bardzo wysoką aktywność enzymów. Pieczywo uzyskane z takiej mąki będzie złej jakości. Z kolei zbyt wysoka liczba opadania, przekraczająca 400 sekund świadczy o niskiej aktywności enzymów amylolitycznych i może ograniczać wyrośnięcie pieczywa.

Zawartość popiołu

Parametr ten wskazuje obecność substancji mineralnych w ziarnie, które nadają mu wysoką wartość odżywczą. Najwięcej składników mineralnych zawartych jest w okrywie ziarniaka, dlatego mąka uzyskana z części zewnętrznych ma większą wartość żywieniową. Jego zwartość nie powinna być wyższa niż 1,7%.

Gęstość w stanie zsypnym

Gęstość w stanie zsypnym nazywana jest też masą hektolitra. Jest to cecha opisująca dorodność ziarna, brak jego uszkodzeń oraz jego wykształcenie. Ziarno o dobrej wartości technologicznej powinno mieć gęstość w stanie zsypnym przynajmniej na poziomie 72 kg/hl, a optymalnie powyżej 76 kg/hl.

Ilość glutenu i zwartość białka

Połączenie oceny tych dwóch parametrów daje bardzo ważną informację o przydatności ziarna do produkcji mąki. Optymalnie, gdyby mąka przeznaczona do wypieku chleba zawierała 11,5% białka oraz 25% glutenu w suchej masie. Do celów konsumpcyjnych może być też wykorzystywane ziarno o niższej zawartości białka i glutenu, ale niezbędne będzie jego połączenie z ziarnem o bardzo dobrych parametrach jakościowych. Najczęściej do poprawy parametrów jakościowych wykorzystuje się ziarno odmian z Klasy E, które może zawierać ponad 14% białka i 30% glutenu.

Wskaźnik sedymentacyjny Zeleny'ego

Akceptowalny poziom wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny'go kwalifikujący ziarno pszenicy do przemiału jest na poziomie 20-22 cm3. Wartość powyżej 30 cm3 charakteryzuje dobry surowiec, natomiast partie ziarna powyżej 40 cm3, są wykorzystywane jako tzw. poprawiacze.

Parametry jakościowe ziarna podobnie jak poziom plonowania wynika z potencjału genetycznego odmiany. Zastosowania kwalifikowanego materiału siewnego umożliwia wykorzystanie pełni cech dane odmiany. Należy pamiętać o tym, że wraz z każdym rozmnożeniem charakterystyka roślin rosnących na polu "oddala" się od odmiany w stopniu kwalifikacji C1.

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Podobne artykuły
Kolejna blokada ronda Dmowskiego we wtorek....

Kolejna blokada ronda Dmowskiego we wtorek. Rolnicze traktory pojawią...

19 lt.
Mnóstwo traktorów na rondzie Dmowskiego....

Mnóstwo traktorów na rondzie Dmowskiego. Protest rolników w Turku

9 lt.
Wsparcie szkoleniowe dla rolników w Tureckiej...

Wsparcie szkoleniowe dla rolników w Tureckiej Izbie Gospodarczej....

25 st.
Fliz do słomy - dlaczego warto go posiadać?

Fliz do słomy - dlaczego warto go posiadać?

14-07-2023
Znamy laureatów konkursu

Znamy laureatów konkursu "Bezpieczne gospodarstwo rolne" z obszarów...

03-07-2023
Folia stretch - właściwości i zastosowanie

Folia stretch - właściwości i zastosowanie

22-09-2022

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama