Szpital w Turku przystąpił do programu "Dieta Mamy"
Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Turku informuje, iż od dnia 1 października 2019r. przystąpił do programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” dla pacjentek Oddziału Ginekologiczno - Położniczego.
Celem głównym pilotażu, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy, jest:
- wdrożenie modelu żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym hospitalizowanym w oddziale ginekologiczno - położniczym;
- propagowanie zasad zdrowego odżywiania wśród pacjentek po zakończeniu hospitalizacji w oddziale ginekologiczno - położniczym.
Celami szczegółowymi pilotażu są:
- podniesienie jakości żywienia pacjentek;
- zwiększenie satysfakcji pacjentek z hospitalizacji;
- zwiększenie wiedzy pacjentek dotyczącej zasad zdrowego żywienia;
- wyrobienie dobrych nawyków pacjentek w zakresie zdrowego odżywiania.
Zapewniamy kobietom w ciąży i w okresie poporodowym 5 posiłków dziennie, przygotowanych specjalnie z myślą o nich przez dietetyków, z uwzględnieniem poszczególnych trymestrów ciąży oraz okresu po porodzie.
Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym mogą korzystać ze wsparcia w zakresie dietetyki i zdrowego odżywania zarówno w trakcie hospitalizacji, jak również po jej zakończeniu(minimum 2 miesiące po porodzie).
Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl, na której znajdziecie Państwo mnóstwo cennych informacji w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych, a w konsekwencji poprawy stanu zdrowia Polaków. W ramach NCEŻ można uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl