III miejsce uczennicy ZST w Ogólnopolskim Konkursie Dekorowania Pierników
W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.
Celem konkursu było podtrzymanie tradycji bożonarodzeniowych, a także rozwój ucznia i poszerzenie wiedzy oraz umiejętności zawodowych, a tematem przewodnim była „Misja Świętego Mikołaja”. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu własnoręcznie wypieczonego piernika o wymiarach 30 cm x 30cm, którego trzeba było ozdobić używając lukru, natomiast zabronione było używanie gotowych elementów dekoracyjnych.
Nadesłane prace były oceniane przez profesjonalne jury, składające się z wybitnych cukierników: Anny Dziedzic, Agaty Kubackiej, Daniela Bauera, Igi Sarzyńskiej i Pawła Mieszały. Oceniali głównie w pracach oryginalność, pomysłowość, wygląd i estetykę wykonania oraz zastosowanie sztuki lukrowania.
27 grudnia zostały ogłoszone wyniki w I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.”. Na podium zajmując III miejsce znalazła się uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku Anna Misiak, która w konkursie wykonała pracę „Obrazek Świętego Mikołaja”. Została nagrodzona przez jury otrzymując: kurs „ Nie tylko świąteczna piernikowa deseczka” od Słodki Decor Beata Młynarczak, od Mistrza Branży trzy najnowsze numery czasopisma, szablony i foremki od Szablony Kulinarne, szablony i bon promocyjny od sklepu KOKINO, szpikulec, zestaw barwików od FOOD COLOURS oraz zestaw gadżetów od Callebaut.
źródło: ZST Turek