środa 14 maja 2025

Bonifacego, Julity, Macieja

reklama

III miejsce uczennicy ZST w Ogólnopolskim Konkursie Dekorowania Pierników

III miejsce uczennicy ZST w Ogólnopolskim Konkursie Dekorowania Pierników
 

W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.

Celem konkursu było podtrzymanie tradycji bożonarodzeniowych, a także rozwój ucznia i poszerzenie wiedzy oraz umiejętności zawodowych, a tematem przewodnim była „Misja Świętego Mikołaja”. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu własnoręcznie wypieczonego piernika o wymiarach 30 cm x 30cm, którego trzeba było ozdobić używając lukru, natomiast zabronione było używanie gotowych elementów dekoracyjnych.

reklama

Nadesłane prace były oceniane przez profesjonalne jury, składające się z wybitnych cukierników: Anny Dziedzic, Agaty Kubackiej, Daniela Bauera, Igi Sarzyńskiej i Pawła Mieszały. Oceniali głównie w pracach oryginalność, pomysłowość, wygląd i estetykę wykonania oraz zastosowanie sztuki lukrowania.

27 grudnia zostały ogłoszone wyniki w I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.”. Na podium zajmując III miejsce znalazła się uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku Anna Misiak, która w konkursie wykonała pracę „Obrazek Świętego Mikołaja”. Została nagrodzona przez jury otrzymując: kurs „ Nie tylko świąteczna piernikowa deseczka” od Słodki Decor Beata Młynarczak, od Mistrza Branży trzy najnowsze numery czasopisma, szablony i foremki od Szablony Kulinarne, szablony i bon promocyjny od sklepu KOKINO, szpikulec, zestaw barwików od FOOD COLOURS oraz zestaw gadżetów od Callebaut.

źródło: ZST Turek

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
III miejsce uczennicy ZST w Ogólnopolskim Konkursie Dekorowania Pierników
Podobne artykuły
Jubileuszowa edycja konkursu historycznego w...

Jubileuszowa edycja konkursu historycznego w "Jedynce". Szkolna...

8 maj.
Erasmus+ otwiera drzwi do świata. Uczniowie...

Erasmus+ otwiera drzwi do świata. Uczniowie ZST Turek zdobywali wiedzę...

30 kw.
Młodzi mieszkańcy Turku świętują urodziny...

Młodzi mieszkańcy Turku świętują urodziny miasta. Konkursy...

29 kw.
Z tornistrem wspomnień w stronę...

Z tornistrem wspomnień w stronę przyszłości. Maturzyści ZST...

26 kw.
ZST Turek jedyną szkołą z powiatu w...

ZST Turek jedyną szkołą z powiatu w programie PaT. Młodzież rusza...

25 kw.
Wiosna z Techniką w ZST Turek. Drzwi Otwarte z...

Wiosna z Techniką w ZST Turek. Drzwi Otwarte z piknikiem i pomysłem na...

23 kw.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama