Piękna i smaczna Wielkanoc! Konkursy w Zespole Szkół Technicznych w Turku
Wielkanoc już za pasem. Mimo ochłodzenia, trzeba wziąć się wreszcie za wiosenne porządki, przemyśleć świąteczne menu i dekorację stołu. Inspiracji możemy poszukać oglądając zdjęcia z Konkursu na Najładniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejsze Ciasto, który odbył się w Zespole Szkół Technicznych w Turku.
Dekoracje stołów przygotowane przez młodzież były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej tradycji . Pojawiły się więc koszyczki wielkanocne, gałązki bukszpanu, rzeżucha, zajączki i baranki. Wykonane własnoręcznie kolorowe pisanki i kompozycje kwiatowe dopełniły całości wielkanocnych stołów. Jak zgodnie stwierdzili członkowie jury Aneta Kurzawa, Daniel Kusz, Marzena Maćków, Ilona Wieczorek, Anna Jakomulska i Ewelina Ignasiak), „z roku na rok uczniowie coraz bardziej zaskakują pomysłami i wspaniałymi aranżacjami”. Na stołach królowały tradycyjne wielkanocne wypieki: pięknie udekorowane mazurki, serniki oraz babki piaskowe.
W ocenie stołów brano głównie pod uwagę estetykę nakrycia, kreatywność młodzieży oraz zachowanie tradycji wielkanocnej. Ostatecznie wśród uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (klasa 1HZ, 2HZ, 3HZ) oraz w zawodzie kucharz – klasa1k, wyróżniono przyznano po trzy nagrody. Najładniejszy Stół Wielkanocny przygotowały:
I miejsce – Alicja Ziggel, Wiktor Szymanowski (klasa 3HZ),
II miejsce – Wiktoria Pańczyk, Gracjan Gawron, Igor Kaczmarek, Patryk Mielczarek (klasa 1HZ),
III miejsce – Marta Guziak, Zofia Piasecka (klasa 1HZ).
Biorąc pod uwagę walory smakowe i dekorację wypieków, Najsmaczniejszymi Ciastami wybrano wypieki przygotowane przez: Michała Grzelewskiego – I miejsce (klasa 1HZ), Jakuba Bartosika – II miejsce (klasa 3 HZ) i Floriana Bociana – III miejsce (klasa 3 HZ).
Spotkanie w świątecznym klimacie, przygotowane pod kierunkiem nauczycielek przedmiotów gastronomicznych – Marzeny Maćków i Ilony Wieczorek – zakończyło się degustacją przygotowanych ciast.
Anna Wiśniewska-Kocik dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72