Pizza rządzi! Na talerzu i warsztatach z ZST w Turku
Na grubym albo cienkim cieście, ze świeżymi warzywami, aromatyczną bazylią, smacznym salami, ciągnącym się serem… Pizza to danie, które ma tak wiele odmian, jak i swoich miłośników. A przy tym jest to potrawa z historią!
Specjalne warsztaty kulinarne z przygotowania pizzy dla uczniów klas o profilu gastronomicznym: 1HZ, 2HZ, 4HZp, 1k, 3k, odbywały się w maju w Zespole Szkół Technicznych w Turku, pod kierunkiem właściciela Pizzerii K2, Pawła Niestatka.
Zadaniem uczniów było przygotowanie spodu pizzy oraz dobranie dodatków, według własnych pomysłów. A do wyboru mieli choćby: kurczaka, bazylię, rukolę, cebulę, oliwki, wędliny, sery, kukurydzę, papryczki jalapeno. Przygotowywanie pizzy cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, było nie tylko niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, lecz również dobrą zabawą.
Zajęcia zakończyły się degustacją zrobionej własnoręcznie pizzy. Uczniowie otrzymali również certyfikaty udziału w warsztatach oraz kupony rabatowe do wykorzystania w Pizzerii K2.
Warsztaty kulinarne zorganizowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków i Ilona Wieczorek, które dziękują właścicielom Pizzerii K2 za wsparcie tego wydarzenia oraz przekazanie cennych wskazówek uczniom.
Anna Wiśniewska-Kocik dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72