Święto Plinzy już w sobotę!
W dniach 20-21 lipca 2013 r. w Gminie Dobra, w miejscowości Rzechta odbędzie się „V Święto Plinzy” (Festiwal Plinzy). Plinza to tradycyjne danie regionalne inaczej placek ziemniaczany.
Przygotowanie placka polega na tym, że ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy, do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę i jajka. Wszystko mieszamy, następnie formujemy placki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Ciepłe i chrupiące placki serwowane są według gustu i smaku z: kwaśną śmietaną, cukrem, sosem grzybowym lub mięsnym, a także z konfiturą, musem jabłkowym lub twarogiem. Placek ziemniaczany w Polsce jest potrawą znaną od XVII wieku.
Najważniejszym punktem uroczystości „V Święto Plinzy” będzie bicie rekordu w pieczeniu największej plinzy. Gigantyczne danie powstanie w miejscowości Rzechta w Gminie Dobra. Organizatorami bicia rekordu są Ochotnicza Straż Pożarna w Rzechcie, Sołectwo Rzechta, Urząd Miejski w Dobrej.
Organizatorzy podejmą próbę pobicia nieoficjalnego rekordu z 2012 r. - plinza miała średnicę 2 m i 36 cm. Próba ustanowienia nowego rekordu będzie polegała na usmażeniu plinzy - gigantycznego placka ziemniaczanego o średnicy ponad 2,5 m, na specjalnie przygotowanej patelni, gdzie wylane będzie 110 l ciasta składające się z 75 kg ziemniaków i 150 szt. jajek, 4 kg mąki oraz 10 kg cebuli i soli do smaku. Patelnia będzie ustawiona na wielkim palenisku na placu przed strażnicą, gdzie rozpalone będzie ognisko. Gigantyczny placek będzie smażony z jednej strony, następnie 6 ludzi odwróci patelnię tak, żeby usmażyć drugą stronę placka.
Rekord zostanie ustanowiony, jeżeli komisja konkursowa stwierdzi, że placek jest upieczony w jednym kawałku, jest gotowy do spożycia, a jego powierzchnia nie została przerwana podczas odwrócenia patelni.
Święto Plinzy jest organizowane od 2009 r. Organizatorzy mają na celu rozwój turystyki poprzez wykorzystanie zasobów naturalnych i kulturowych. Festiwal Plinzy od 2009 r. uzyskuje dofinansowanie unijne w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, jako wsparcie podmiotów kultywujących historię i tradycje danego regionu.
„Święto Plinzy”, promuje walory obszaru, produkty regionalne i charakterystyczne danie regionalne, jakim jest Plinza. Impreza kultywuje lokalne tradycje i ma charakter promocyjny. Jest to wydarzenie bardzo popularne, a nieoficjalne bicie rekordu w pieczeniu gigantycznej plinzy budzi wielkie emocje i przyciąga corocznie setki ludzi przyjeżdżających z odległych stron.
Patrz: Program Święta Plinzy
Materiał prasowy przygotowany
przez Katarzynę Antosik
Marcin Derucki dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72