V Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Łeknie
W niedzielę, 5 lipca w Łeknie odbył się V Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.
W konkursie na najlepszą potrawę tradycyjnej kuchni wielkopolskiej i wielkopolską słodkość wzięło udział 9 drużyn:
Koło Gospodyń Wiejskich w Tokarach – Powiat Turecki,
Koło Gospodyń Wiejskich w Tarnówce – Powiat Złotowski,
Koło Gospodyń Wiejskich Posadowo – Powiat Gostyński,
Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś Ujska – Powiat Pilski,
Koło Gospodyń Wiejskich Sarbka – Sarbia – Powiat Czarnkowsko-Trzcianecki,
Koło Gospodyń Wiejskich Lipia Góra – Powiat Chodzieski,
Koło Gospodyń Wiejskich Heliodorowo – Powiat Chodzieski,
Koło Gospodyń Wiejskich w Oporzynie – Powiat Wągrowiecki i
Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy – Powiat Pleszewski.
Festiwal, nad którym honorowy patronat objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak zgromadził tłumy widzów.
Jury pod przewodnictwem dr inż. Aleksandry Swulińskiej – Katulskiej, autorki i współautorki wielu publikacji o tematyce kulinarnej w kategorii na najlepszą potrawę tradycyjnej kuchni wielkopolskiej I miejsce przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich w Tokarach – Powiat Turecki, które przygotowało roladę z kaczki z modrą kapustą i pyzami.
W konkurencji na wielkopolską słodkość bezkonkurencyjne okazały się babeczki z owocami i kremem przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Sarbia – Sarbka z Powiatu Czarnkowsko-Trzcianeckiego. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
Tradycją festiwalu jest organizacja kolejnego konkursu w powiecie zwycięzcy, dlatego przyszłoroczna edycja odbędzie się w powiecie tureckim. Już dzisiaj w imieniu Koła Gospodyń Wiejskich w Tokarach zapraszamy na kolejny festiwal.
Organizatorzy festiwalu byli: Powiat Wągrowiecki i Gmina Wągrowiec z Kołem Gospodyń Wiejskich w Oporzynie.
materiał prasowy
Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72