XX edycja konkursu wojewódzkiego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" tym razem w Dobrej
Burmistrz Dobrej Tadeusz Gebler wraz z Wicemarszałkiem Województwa Wielkopolskiego Krzysztofem Grabowskim, serdecznie zapraszają na finał XX edycji konkursu Wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Tegoroczna XX już edycja konkursu realizowana jest pod hasłem "Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym" i odbędzie się w Dobrej w sobotę 7 sierpnia 2021 r. Będzie to jedna z wielu weekendowych imprez organizowanych w powiecie tureckim na którą warto się wybrać. Podczas imprezy przewidzianych jest wiele atrakcji takich jak: pokazy kulinarne, darmowy poczęstunek dla wszystkich uczestników wydarzenia, nieodpłatne atracje dla dzieci: zjeżdżalnie, dmuchańce czy karuzela. Warto zatem już dziś zaplanować sobie sobotę, by odwiedzić gminę Dobra i wraz z rodziną smakowicie spędzić dzień .
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczana na Wielkim Finale Konkursu.