Konkurs na tradycyjne przepisy wigilijne rozstrzygnięty
Barszcz czerwony z uszkami, wigilijna kapusta, faworki z karpia, sałatka śledziowa i makowiec – zestaw takich tradycyjnych potraw, zapewnił gospodyniom Z KGW Marianki w Mariantowie, jedno z dwóch pierwszych miejsc w konkursie „Wigilijne przepisy tradycyjnej kuchni Powiatu Tureckiego”.
W ogłoszonym przez powiat turecki, w grudniu konkursie, udział mógł wziąć każdy miłośnik tradycyjnych i regionalnych smaków. Pierwsze miejsce ex aequo zdobyły KGW Marianki (gmina Kawęczyn) oraz KGW Kuny (gmina Władysławów). Na drugiej pozycji, również ex aequo, uplasowały się Beata Maksymowicz (gmina Władysławów) oraz KGW Pęcherzew (gmina Turek). Trzecie miejsce podzieliły między siebie KGW Gąsin (gmina Przykona) oraz KGW Wojciechowianki (gmina Kawęczyn). Przyznano też trzy wyróżnienia dla: KGW Żeroniczki (gmina Przykona), Kingi Trzmielewskiej (gmina Turek) oraz Anny Feliks (gmina Władysławów).
Wszystkie receptury maja zostać wkrótce umieszczone w specjalnym wydaniu "Przepiśnika Powiatu Tureckiego".
KWA
Anna Wiśniewska-Kocik dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72