Udekorowali pisanki i upiekli babki. W ZST zapachniało świętami
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a w większości polskich domów trwa właśnie zastanawianie się, jak zadbać o wykreowanie miłej, świątecznej atmosfery. Takich problemów nie mają krewni i bliscy uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku, którzy świetnie sobie radzą w tej materii. Młodzi ludzie udowodnili to nie tylko przygotowując pyszne wypieki, ale też pięknie dekorując świąteczne jajka.
Nastolatkowie wzięli udział w specjalnych warsztatach zorganizowanych przez nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - panie Halinę Łajdecką i Ilonę Wieczorek, w czasie których można było doskonalić swe umiejętności zdobienia pisanek pod okiem specjalistek z Muzeum Miasta Turku im. J. Mehoffera czyli pań Haliny Guzik i Stanisławy Radke. Młodzież podczas wtorkowych zajęć upiększała jajka na najróżniejsze sposoby. Niektórzy sięgnęli po prostu po pędzelki i farby, inni oklejali skorupki kawałkami bibuły i skrawkami materiałów. Jajka można było także owinąć sznureczkami, przygotowanymi ze wspomnianej już, kolorowej bibuły. Jeszcze inną opcją było sięgnięcie po metodę zwaną decoupage.
W trakcie warsztatów wzrok przyciągały nie tylko piękniejące z minuty na minutę jajka, ale i smakowicie wyglądające wypieki. Te podlegały ocenie Jury w ramach konkursu na najsmaczniejszą babkę. W zmaganiach tych triumfowały ostatecznie Kinga Sobieracka i Patrycja Gadomska z kl. II TO, zajmując I miejsce. Miejsce II wywalczył duet Karolina Gortat i Karolina Frącala z kl. II TO, a na miejscu III znalazła się Marta Kołodziejczyk, także z kl. II TO. Najładniejsze pisanki stworzyły Agnieszka Włodarska z kl. I TO, Agnieszka Ignasiak z kl. II TO i Kinga Sobieracka z kl. II TO.
AW
Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72