Wizyta studentów WSHiG w ZST
21 listopada - w ramach projektu „Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej” - w ZST odbyło się spotkanie młodzieży ze studentami Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu w celu propagowania właściwych nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia. W ramach integracji międzyszkolnej na spotkanie zostali zaproszeni uczniowie z Gimnazjum nr 1 i nr 2 w Turku.
Studenci WSHiG zaprezentowali uczniom nowoczesne techniki kulinarne stosowane w produkcji potraw, omówili zasady zdrowego odżywiania i - zwracając szczególną uwagę na spożywanie pierwszego i drugiego śniadania - podali różnorakie propozycje zestawów śniadaniowych. Podkreślili również, że niezbędnym elementem zdrowego stylu życia jest aktywność fizyczna.
Gimnazjalistów, którzy aktywnie uczestniczyli w konkursach o tematyce prozdrowotnej, nagrodzono książkami. Podsumowaniem warsztatów była degustacja dietetycznych potraw i napojów, takich jak frittata caprese (z papryką, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą), pesto bazyliowe z makaronem i koktajle: truskawkowe, porzeczkowe, malinowe oraz szpinakowe.
Spotkanie zorganizowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.
materiał prasowy ZST
Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72