wtorek 03 czerwca 2025

Anatola, Leszka, Tamary

reklama

Walentynkowe warsztaty kulinarne w ZST

Walentynkowe warsztaty kulinarne w ZST - foto: zst.net.pl
foto: zst.net.pl 

Tegoroczne Walentynki były dla uczniów uczących się w ZST w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz - wyjątkowe. Adepci sztuki kulinarnej mogli się bowiem wykazać swoimi umiejętnościami przed szefem kuchni Hotelu Uniejów oraz pochwalić nową pracownią obsługi klienta. Nowoczesna pracownia w ZST wpisuje się w coraz wyższe standardy usług gastronomicznych na rynku lokalnym oraz potrzebę nowoczesnego kształcenia w zawodach gastronomicznych. Wyposażona jest w niezbędny sprzęt umożliwiający uczniom sporządzanie potraw i napojów , a także zastawę i bieliznę stołową.

Zorganizowane 14 lutego  kulinarne warsztaty walentynkowe były niepowtarzalną okazją doskonalenia umiejętności przygotowywania deserów pod okiem doświadczonego szefa kuchni Hotelu Uniejów – pana Mateusza Mika oraz jego współpracownika – Sebastiana Krzemińskiego. Słodkości ,,wyczarowane” podczas zajęć były nie lada wyzwaniem dla nowicjuszy, nie każdego dnia bowiem przygotowuje się: sernik chałwowy z wiśnią i chipsem z pieczonej białej czekolady, panacottę maślankową, wafle z musem z ciemnej czekolady z żelką agrestową, mus z białej czekolady z żelem wiśniowym, czy tiramisu truskawkowe.

reklama

Podczas pracy pod okiem specjalistów, młodzi kucharze poznawali nie tylko nowe przepisy, ale także uczyli się współpracy w dużym zespole pod ogromną presją czasu. Przygotowane desery, będące ucztą nie tylko dla podniebienia, ale także oczu, wyeksponowane zostały na stole bankietowym  w formie finger – food. Bajeczne słodkości mogli podziwiać i degustować zaproszeni goście: Starosta Turecki- pan Dariusz Kałużny, uczniowie trzeciej klasy gimnazjum ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Turku z wychowawcą - panią Bożeną Bogusz oraz dyrektor ZST- pani Wioletta Adamiak. Szczególnym uznaniem cieszył się piękny tort walentynkowy przygotowany dla uczestników spotkania oraz napoje bezalkoholowe serwowane przez uczniów z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Organizatorkami przedsięwzięcia były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Ilona Wieczorek, Karolina Łajdecka, Wiesława Woźnicka.

materiał nadesłany

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
foto: zst.net.pl2
foto: zst.net.pl3
foto: zst.net.pl4
foto: zst.net.pl5
foto: zst.net.pl6
foto: zst.net.pl7
Podobne artykuły
Z tornistrem wspomnień w stronę...

Z tornistrem wspomnień w stronę przyszłości. Maturzyści ZST...

26 kw.
ZST: Finał Powiatowej Olimpiady Informatycznej...

ZST: Finał Powiatowej Olimpiady Informatycznej 2k25

17 kw.
Nauczyciele ZST szkolili się na Majorce

Nauczyciele ZST szkolili się na Majorce

13 kw.
Nowe Warsztaty LEGO® dla Dzieci w Turku -...

Nowe Warsztaty LEGO® dla Dzieci w Turku - Emocje, Kreatywność i...

12 kw.
Edukacyjne drogowskazy dla młodzieży. Targi...

Edukacyjne drogowskazy dla młodzieży. Targi Akademickie 2025 w ZST w...

9 kw.
Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa....

Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa. Młodzież kontra Dorośli w...

4 kw.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama