sobota 25 września 2021

Aureli, Kamila, Kleofasa

14°C zachmurzenie duże Pogoda 7 dni »
reklama

Konkurs Kulinarny "Smaki Europy" w ZST

Konkurs Kulinarny
 

W ramach projektu EPAS i obchodów Dnia Europy 13 uczniów Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w Konkursie Kulinarnym „Smaki Europy”, przygotowując i prezentując online różne potrawy krajów Europy.

Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych, lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślnie podawanych owocach morza. To kuchnia niejednorodna, w której znaleźć można zarówno proste potrawy, jak i wieloskładnikowe, trudne w przygotowaniu smakołyki.

reklama

Wśród znakomitych dań cieszących oczy swoim wyglądem pojawiły się potrawy uczniów

z klasy 3FZ:
- kuchnia hiszpańska – „Paella hiszpańska” w wykonaniu Gabrysi Kalinowskiej
- kuchnia francuska – „Ratatuj” w wykonaniu Anny Misiak
- kuchnia irlandzka – „Spaghetti carbonara” w wykonaniu Weroniki Bzdak
- kuchnia włoska – „Pizza” w wykonaniu Nikoli Walczak
- kuchnia polska – „Żurek” w wykonaniu Aleksandry Włodarczyk
- kuchnia grecka –„Musaka” w wykonaniu Laury Szmagaj

oraz uczniów z klasy 2LZ:
- kuchnia niemiecka – „Carrywurst” w wykonaniu Kacpra Bystrzyckiego
- kuchnia węgierska – „Bogracz węgierski” w wykonaniu Julii Gralińskiej
- kuchnia czeska – „Smażony ser z frytkami” w wykonaniu Ismeny Deruckiej
- kuchnia belgijska – „Mule z frytkami” w wykonaniu Weroniki -Dębowskiej
- kuchnia bułgarska – „Sałatka szopska” w wykonaniu Agnieszki Olas
- kuchnia litewska – „Cepeliny litewskie” w wykonaniu Mikołaja Kotońskiego
- kuchnia holenderska – „Zupa z zielonego groszku” w wykonaniu Karoliny Bocian.

reklama

W konkursie ocenie podlegały: zachowanie prawidłowych technik kulinarnych, powiązania z kuchnią europejską, kreatywność oraz prezentacja potrawy. Nagrodę główną przyznano Gabrysi Kalinowskiej z klasy 3FZ. Uczniowie, do których skierowany był konkurs mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań kulinarnych i pobudzenia kreatywności w kuchni.

źródło: ZST Turek

Podobne artykuły

Uczniowie ZST rozpoczęli nowy rok szkolny...

Uczniowie ZST rozpoczęli nowy rok szkolny 2021/2022

2 wrz.
Dzieci i młodzież w Turku i powiecie rozpoczęła...

Dzieci i młodzież w Turku i powiecie rozpoczęła nowy...

1 wrz.
443 zdało, 148 nie zdało. Maturzyści poznali...

443 zdało, 148 nie zdało. Maturzyści poznali wyniki...

6 lip.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama