sobota 27 lipca 2024

Aureliusza, Natalii, Rudolfa

reklama

Młodzież ZST na targach Polagra

Młodzież ZST na targach Polagra
 

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli 6 października 2021 r. w wycieczce do Poznania na Międzynarodowe Targi Polagra food- horeca-foodtech. Targi POLAGRA to największa ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla sektora HoReCa.

Wydarzenie to przyciągnęło wyselekcjonowaną grupę profesjonalistów, m.in.: kadrę zarządzającą zakładami przetwórstwa żywności, specjalistów ds. produkcji, zaopatrzenia, technologów, specjalistów BHP, piekarzy, cukierników i przedstawicieli sieci handlowych, a także umożliwiło zwiedzającym poznanie nowoczesnego wyposażenia zakładów gastronomicznych, najnowszych technologii, linii produkcyjnych, receptur oraz szerokiego asortymentu różnorodnych produktów spożywczych.

reklama

Uczniowie szkoły uczestniczyli w finałowym konkursie „Master Baker” połączonym z degustacją przepysznych chlebów, bułek, chałek i ciast drożdżowych oraz w warsztatach „Wege inspiracje” prowadzonych przez Tomasza Purolę, szefa kuchni, zwycięzcę V edycji programu TOP CHEF. Efektem tego spotkania było zdobycie cennej wiedzy oraz autografu mistrza i wspólne pamiątkowe zdjęcie.

Emocji dostarczyło także spotkanie z szefem kuchni Maciejem Paszkiem, który przygotowywał wyśmienite zakąski z wykorzystaniem łososia jurajskiego.

Niewątpliwym atutem targów była różnorodność zgromadzonych produktów spożywczych, w tym żywności stanowiącej odpowiedź na preferencje dietetyczne konsumentów, a także prezentacja nowych technologii wspierających procesy produkcyjne z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności oraz rozwiązań dedykowanych sektorowi HoReCa.

Udział uczniów ZST w tak prestiżowej imprezie był dla nich okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Ilona Wieczorek, Marzena Maćków oraz Aneta Kurzawa.

reklama

źródło/fot.: ZST Turek

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
Podobne artykuły
Finał konkursu fotograficznego w ZST pod...

Finał konkursu fotograficznego w ZST pod hasłem "Kadr na Powiat...

12 czerw.
Rok 2025 pełen wyjazdów zagranicznych dla...

Rok 2025 pełen wyjazdów zagranicznych dla uczniów ZST

11 czerw.
Malaga. Kolejna szkoła zainteresowana...

Malaga. Kolejna szkoła zainteresowana współpracą z Zespołem Szkół...

4 czerw.
Twoja przyszłość - Twój wybór. Rekrutacja...

Twoja przyszłość - Twój wybór. Rekrutacja do ZST rozpoczęta!

28 maj.
Zespół Szkół Technicznych rozszerza ofertę...

Zespół Szkół Technicznych rozszerza ofertę edukacyjną przy...

14 maj.
Nagrody dla absolwentów szkół średnich z...

Nagrody dla absolwentów szkół średnich z terenu Gminy Kawęczyn

4 maj.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama