poniedziałek 02 czerwca 2025

Erazma, Marianny, Marzeny

reklama

Młodzież ZST na targach Polagra

Młodzież ZST na targach Polagra
 

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli 6 października 2021 r. w wycieczce do Poznania na Międzynarodowe Targi Polagra food- horeca-foodtech. Targi POLAGRA to największa ekspozycja promująca żywność, technologie dla branży spożywczej, a także urządzenia i rozwiązania dla sektora HoReCa.

Wydarzenie to przyciągnęło wyselekcjonowaną grupę profesjonalistów, m.in.: kadrę zarządzającą zakładami przetwórstwa żywności, specjalistów ds. produkcji, zaopatrzenia, technologów, specjalistów BHP, piekarzy, cukierników i przedstawicieli sieci handlowych, a także umożliwiło zwiedzającym poznanie nowoczesnego wyposażenia zakładów gastronomicznych, najnowszych technologii, linii produkcyjnych, receptur oraz szerokiego asortymentu różnorodnych produktów spożywczych.

reklama

Uczniowie szkoły uczestniczyli w finałowym konkursie „Master Baker” połączonym z degustacją przepysznych chlebów, bułek, chałek i ciast drożdżowych oraz w warsztatach „Wege inspiracje” prowadzonych przez Tomasza Purolę, szefa kuchni, zwycięzcę V edycji programu TOP CHEF. Efektem tego spotkania było zdobycie cennej wiedzy oraz autografu mistrza i wspólne pamiątkowe zdjęcie.

Emocji dostarczyło także spotkanie z szefem kuchni Maciejem Paszkiem, który przygotowywał wyśmienite zakąski z wykorzystaniem łososia jurajskiego.

Niewątpliwym atutem targów była różnorodność zgromadzonych produktów spożywczych, w tym żywności stanowiącej odpowiedź na preferencje dietetyczne konsumentów, a także prezentacja nowych technologii wspierających procesy produkcyjne z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa w produkcji żywności oraz rozwiązań dedykowanych sektorowi HoReCa.

Udział uczniów ZST w tak prestiżowej imprezie był dla nich okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Ilona Wieczorek, Marzena Maćków oraz Aneta Kurzawa.

reklama

źródło/fot.: ZST Turek

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
Podobne artykuły
Uczniowie ZST w Rimini w ramach Erasmus+....

Uczniowie ZST w Rimini w ramach Erasmus+. Nauka, kultura i sport nad...

23 maj.
ZST: Twoja przyszłość zaczyna się tutaj!

ZST: Twoja przyszłość zaczyna się tutaj!

20 maj.
Sukces ZST Turek. Technikum z Turku wśród...

Sukces ZST Turek. Technikum z Turku wśród najlepszych w Wielkopolsce

15 maj.
Erasmus+ otwiera drzwi do świata. Uczniowie...

Erasmus+ otwiera drzwi do świata. Uczniowie ZST Turek zdobywali wiedzę...

30 kw.
Z tornistrem wspomnień w stronę...

Z tornistrem wspomnień w stronę przyszłości. Maturzyści ZST...

26 kw.
ZST Turek jedyną szkołą z powiatu w...

ZST Turek jedyną szkołą z powiatu w programie PaT. Młodzież rusza...

25 kw.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama