Grzyb z atestem bezpieczniejszy

Grzyby to składnik pożywienia, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie smaku ulubionego sosu czy bigosu. Co zrobić, by jednak nie paść ofiarą silnie trujących związków, zawartych w gatunkach, po które nigdy nie powinniśmy sięgać?
W przypadku Turku osoby, które chcą zjeść grzyby, a same nie najlepiej się odnajdują w leśnym „polowaniu” na te specjały, kierują swe kroki na „zielony rynek”, gdzie bez problemu można się w ten typ pożywienia zaopatrzyć. Czy taki zakup jest bezpieczniejszy od samodzielnego zbierania? Oczywiście, ale pod pewnymi warunkami. Możemy być spokojni o skutek spożycia obiadu, jeśli zakupimy grzyby od handlarza, który posiada odpowiedni atest. Obowiązujące przepisy nakazują sprzedawcy posiadanie odpowiedniego dokumentu, gwarantującego zdatność świeżych grzybów do spożycia. W przypadku turkowskiego targowiska w sezonie grzybobrań nadzór na sprzedażą leśnych „przysmaków” sprawują grzyboznawca i klasyfikator grzybów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Osoba, chcąca sprzedawać grzyby w sposób zgodny z przepisami, może w łatwy sposób zaopatrzyć się we wspomniany atest, pozwalający na sprzedaż danej partii grzybów w ciągu 48 godzin od momentu wystawienia. Należy jednak spełnić kilka warunków, np. grzyby nie mogą być pomieszane gatunkami, a także ogonki nie powinny zostać pooddzielane od kapeluszy. Uzyskanie atestu jest darmowe. Wzór takiego dokumentu prezentujemy poniżej.
Jeżeli ktoś woli zamiast szybkiego zakupu samemu sprawdzić się w roli zbieracza, powinien zawsze zachowywać pewien rozsadek: nie zbierać grzybów, których jadalności nie jest się pewnym, sięgać raczej okazy wyrośnięte, wspierać swoją wiedzę chociażby atlasem grzybów. W razie późniejszych wątpliwości pomoc można uzyskać ze strony Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zainteresowani mogą korzystać z porad codziennie w godzinach od 8:00 — 10:00 w budynku przy ul. Uniejowskiej 1a, w pokoju nr 1.
Wszelkie informacje interesujące grzybiarzy, dotyczące zasad sprzedaży, zakupu, zbierania grzybów i ich kontroli można odnaleźć na stronie www.psseturek.pis.gov.pl.
AW

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72