Uczniowie ZSR i polscy szefowie kuchni tworzą nowe trendy w polskiej gastronomii

Uczniowie klas II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z rówieśnikami z całej Polski uczestniczyli w spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów.
Warsztaty odbyły się 12 stycznia 2018 r. w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Na uczestników czekało wiele atrakcji, w tym pokazy kulinarne na temat ,,Wszystko co kucharz musi wiedzieć o tłuszczach” poprowadzony przez p. Jarka Walczyka – Prezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz właściciela i szefa kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie. Prezentację na temat zastosowania tłuszczy w kuchni połączoną z degustacją różnych oliw i olejów poprowadziła p. Katarzyna Noga – Marketing Manager Zakładów Tłuszczowych Kruszwica. Matias Glusman sommaleir wodny i ekspert Coca-Cola opowiedział młodym adeptom sztuki kulinarnej min. o tym co wpływa na smak wody oraz jak dobrać wodę do dania. W trakcie spotkania uczniowie uczestniczyli w mini- konkursach, zdobywając cenne gadżety np. bluzy kucharskie, koszulki.
Po pokazie kulinarnym i prezentacjach na uczestników czekał test wiedzy. Główną nagrodą jest staż w restauracji p. Jarka Walczyka w Warszawie.
Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez MAKRO Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkól gastronomicznych z sektora HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne( w tym książkę ,,Mix wiedzy Kulinarnej”).
materiał nadesłany

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72