poniedziałek 26 maja 2025

Eweliny, Jana, Pawła

reklama

ZSR i Hortimex - integracja kształcenia z rynkiem pracy

ZSR i Hortimex - integracja kształcenia z rynkiem pracy
 

W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które w swoim składzie nie zawierają dodatków do żywności. Wiedza w tym zakresie staje się niezbędna przyszłym profesjonalistom z rynku spożywczego i gastronomicznego. Kierując się potrzebami dopasowania profili kompetencji uczniów do zapotrzebowania pracodawców w sektorze żywienia i usług gastronomicznych Zespół Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich nawiązał współpracę z Hortimex’ em, firmą skutecznie realizującą doradztwo z zakresu składników żywności i mocno stawiającą na edukację rynku spożywczego.

Przedstawiciele Hortimex’u odwiedzili ZSR w Kaczkach Średnich dwa razy - 11. i 13. kwietnia 2018 r. „Dodatki do żywności – z czym to się je ? ” - to temat środowych warsztatów skierowanych do uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Spotkanie poprowadziły panie Barbara Przekwas-Pietruszka – Kierownik Działu Jakości i Karolina Kurzawa – Menedżer Rozwoju Produktu. Głównym celem było uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej celowości stosowania dodatków do żywności oraz ich bezpieczeństwa. Dodatki do żywności są nieustannie poddawane badaniom i kontrolom. Zajmuje się tym EFSA. Uczniowie dowiedzieli się również o niebezpiecznych konsekwencjach dla zdrowia konsumenta spowodowanych brakiem dodatków do żywności , takich jak: rozwój mikroorganizmów czy jełczenie tłuszczu.

reklama

Z kolei drugie spotkanie dotyczyło tematyki: ,,Etykieta produktów. O czym warto wiedzieć?” Pan Marek Dobosz – Menedżer Produktu firmy Hortimex omówił, jak tworzona jest etykieta i jakie informacje są zawarte na opakowaniu produktu spożywczego. Uczniowie dowiedzieli się o czym warto pamiętać wchodząc do sklepu i robiąc zakupy. Prelegent zwracał uwagę, aby nie sugerować się tylko ceną lecz analizować i porównywać skład produktu, nie ulegać pierwszemu wrażeniu, reklamom i panującym modom, a przede wszystkim czytać etykiety. W części warsztatowej młodzież została podzielona na grupy i analizowała etykiety kilkudziesięciu produktów. Wnioski uczniów były bardzo ciekawe. Zdecydowanie po dzisiejszym spotkaniu zwiększyła się ich wiedza i świadomość potrzeby czytania etykiet produktów spożywczych.

Spotkanie zakończyła myśl Hipokratesa "Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem…"

Młodzież i nauczyciele dziękują firmie Hortimex za nieoceniony wkład w podnoszenie wiedzy
i kompetencji z zakresu rynku spożywczego.

Spotkania zorganizowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - panie Ewa Kowalska i Monika Kędzia.

materiał nadesłany

reklama

 

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB

email: redakcja@turek.net.pl

telefon: 787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
Podobne artykuły
Majówka Powiatu Tureckiego. Smaki, tradycja i...

Majówka Powiatu Tureckiego. Smaki, tradycja i serca pełne dobra dla Julka

12 maj.
Majówka w Kaczkach Średnich już w...

Majówka w Kaczkach Średnich już w najbliższą niedzielę. Rośliny,...

6 maj.
Rozpoczął się egzamin dojrzałości. 571...

Rozpoczął się egzamin dojrzałości. 571 uczniów z powiatu...

5 maj.
Zakończenie z klasą w Kaczkach Średnich....

Zakończenie z klasą w Kaczkach Średnich. Refleksyjny apel i...

26 kw.
Edukacja z doświadczeniem. Zarząd Powiatu...

Edukacja z doświadczeniem. Zarząd Powiatu Tureckiego powierza...

16 kw.
Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa....

Szkolne wspomnienia i pokoleniowa bitwa. Młodzież kontra Dorośli w...

4 kw.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama