ZSR i Hortimex - integracja kształcenia z rynkiem pracy
W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które w swoim składzie nie zawierają dodatków do żywności. Wiedza w tym zakresie staje się niezbędna przyszłym profesjonalistom z rynku spożywczego i gastronomicznego. Kierując się potrzebami dopasowania profili kompetencji uczniów do zapotrzebowania pracodawców w sektorze żywienia i usług gastronomicznych Zespół Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich nawiązał współpracę z Hortimex’ em, firmą skutecznie realizującą doradztwo z zakresu składników żywności i mocno stawiającą na edukację rynku spożywczego.
Przedstawiciele Hortimex’u odwiedzili ZSR w Kaczkach Średnich dwa razy - 11. i 13. kwietnia 2018 r. „Dodatki do żywności – z czym to się je ? ” - to temat środowych warsztatów skierowanych do uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Spotkanie poprowadziły panie Barbara Przekwas-Pietruszka – Kierownik Działu Jakości i Karolina Kurzawa – Menedżer Rozwoju Produktu. Głównym celem było uświadomienie przyszłym adeptom sztuki kulinarnej celowości stosowania dodatków do żywności oraz ich bezpieczeństwa. Dodatki do żywności są nieustannie poddawane badaniom i kontrolom. Zajmuje się tym EFSA. Uczniowie dowiedzieli się również o niebezpiecznych konsekwencjach dla zdrowia konsumenta spowodowanych brakiem dodatków do żywności , takich jak: rozwój mikroorganizmów czy jełczenie tłuszczu.
Z kolei drugie spotkanie dotyczyło tematyki: ,,Etykieta produktów. O czym warto wiedzieć?” Pan Marek Dobosz – Menedżer Produktu firmy Hortimex omówił, jak tworzona jest etykieta i jakie informacje są zawarte na opakowaniu produktu spożywczego. Uczniowie dowiedzieli się o czym warto pamiętać wchodząc do sklepu i robiąc zakupy. Prelegent zwracał uwagę, aby nie sugerować się tylko ceną lecz analizować i porównywać skład produktu, nie ulegać pierwszemu wrażeniu, reklamom i panującym modom, a przede wszystkim czytać etykiety. W części warsztatowej młodzież została podzielona na grupy i analizowała etykiety kilkudziesięciu produktów. Wnioski uczniów były bardzo ciekawe. Zdecydowanie po dzisiejszym spotkaniu zwiększyła się ich wiedza i świadomość potrzeby czytania etykiet produktów spożywczych.
Spotkanie zakończyła myśl Hipokratesa "Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem…"
Młodzież i nauczyciele dziękują firmie Hortimex za nieoceniony wkład w podnoszenie wiedzy
i kompetencji z zakresu rynku spożywczego.
Spotkania zorganizowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - panie Ewa Kowalska i Monika Kędzia.
materiał nadesłany

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72