Smacznie i zdrowo, czyli Dzień Jabłka w ZSR w Kaczkach Średnich
W trosce o zdrowe nawyki żywieniowe, 28 września 2021 r. w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich, obchodzono Światowy Dzień Jabłka. Z tej okazji uczniowie mogli skosztować nasz rodzimy owoc oraz poznać jego walory zdrowotne.
Celem święta jest promowanie spożycia jabłek w społeczeństwie poprzez promocję zalet, jakie skrywają. Jabłko jest bogatym źródłem błonnika, witamin C, B1, B2, B3, B5, β-karotenu, likopenu i wielu innych minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku). Regularne spożywanie jabłek sprzyja walce z cholesterolem, wspiera proces trawienia, poprawia urodę oraz odżywia mózg.
Jabłka są zdrową i smaczną przekąską, dlatego podczas wtorkowych zajęć młodzież ZSR miała okazję delektować się tym owocem. Uczniowie chętnie sięgali po piękne, czerwone jabłka, którymi wypełniony był kosz, stojący na szkolnym korytarzu.
Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju, ale również na świecie. Wpływ ma na to nie tylko wspaniały smak, różnorodność odmian, ale i bogata symbolika. Specjaliści zalecają jedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia: rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.