poniedziałek 29 kwietnia 2024

Hugona, Piotra, Roberty

reklama

Do chrzanu tarcia! Wielkanocne inspiracje konkursowe i przepis na pasztet!

Do chrzanu tarcia! Wielkanocne inspiracje konkursowe i przepis na pasztet! - fot.: KGW Marianki w Marianowie
fot.: KGW Marianki w Marianowie 

Jak Wielkanoc to musi być chrzan! Jego korzeń symbolizuje krzepę, siłę fizyczną, witalność i zdrowie. krzepę i siłę. Chrzan dodaje smaku wszelakim wędlinom i mięsiwom podawanym na zimno, jest niezbędnym dodatkiem wielkanocnego barszczu i żurku. Święta wielkanocne bez chrzanu wręcz przeczą tradycji!

Niegdyś wielkanocna święconka zawierała kawałek korzenia tej niezwykłej rośliny, którą później, pokrojoną w plasterki, częstowano biesiadników. Do chrzanowych tradycji i smaków wielkanocnych nawiązali organizatorzy konkursu „Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne" w Chrzanie – wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski oraz Burmistrz Miasta i Gminy Żerków Michał Surma.

reklama

W sobotę, 1 kwietnia, w konkursowe szranki stanęły Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Wśród nich dwa, działające na terenie gminy Kawęczyn – KGW Marianki z Marianowa i KGW Będziechów. Konkurencje w zasadzie były dwie: na unikalną potrawę z chrzanem oraz tarcia chrzanu na czas! – Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu, udało się nam zdobyć drugie miejsce – opowiada Paulina Stelmaszak, twórczyni konkursowego wielkanocnego pasztetu. Jury z pewnością zachwycił jego wygląd – pasztety przygotowane przez członkinię Marianek wyglądają jak najpiękniejsze mazurki. Danie nosiło fantazyjną nazwę "Wielkanocny pasztet z bukietem sosów chrzanowych a na deser schrzanione co nie co" i dodatkowo wzbogacone było niezwykłą słodkością, przygotowaną na bazie przepisu na panna cottę. – Wzbogaciłyśmy smak deseru chrzanem, a sos powstał z czerwonego wina, karmelizowanego cukru, soku z buraka i czarnej porzeczki. Deser przygotowała nasza przewodnicząca, specjalistka od tortów i innych słodkości, Ewa Kupczyk – opowiada Paulina. W ekipie Marianek znalazły się też odpowiedzialna za wystrój Katarzyna Pacześna oraz Barbara Skała, mistrzyni lukrowanych ciasteczek.

Druga z konkursowych konkurencji – tarcie chrzanu na czas, miała niesamowicie dynamiczny przebieg. Zgłosiło się do niej aż 99 ekip. Tarcie przywiezionego przez gospodynie chrzanu miało trwać równo 4 minuty i dopuszczalna była tylko jedna zmiana zawodnika. Wynik osiągnięty przez reprezentację Będziechowa (450 gramów aromatycznego korzenia) okazał się drugi w Wielkopolsce! Marianki reprezentował zespół składający się z Urszuli i Józefa Pacześnych, którym w sumie udało się utrzeć 250 gram chrzanu. Tym samym KGW z Marianowa zdobyło wyróżnienie i w tym konkursie!

A specjalnie dla czytelników naszego portalu Paulina Stelmaszak z KGW Marianki dzieli się przepisem na swój konkursowy, wielkanocny pasztet. Jest jeszcze kilka dni, więc spokojnie zdążycie zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki! Do roboty!

Konkursowy pasztet wielkanocny Pauliny

Składniki:

reklama

1,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
0,70 dag boczku lub podgardla
0,30 dag wątrobki
2 udka z królika(jeśli nie mamy zostajemy przy mięsie tylko wieprzowym)
3 cebule
2 marchwie
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i liście laurowe
1 chałka
4 jajka
olej lub smalec do podsmażenia

Wykonianie: 

Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju lub smalcu. Do dużego garnka wrzucić podsmażone mięso,marchew, cebulę, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki soli, 1 łyżeczka pieprzu. Zalać zimną wodą i doprowadzić, jak rosół, do gotowania, zbierając szumowiny. Mięso gotować do miękkości ok. 2 godziny. 15 minut przed końcem dodać oczyszczoną wątróbkę drobiową. Całość wystudzić.

Chałkę pokroić na kawałki i namoczyć w mleku. Przestudzone mięso, wątróbkę, odciśniętą chałkę, marchew i cebulę zmielić 3 razy w maszynce na drobnych oczkach. Dodać 4 żółtka, doprawić solą i pieprzem, dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Kiedy wszystko mamy ładnie wymieszane i doprawione, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać masę.

Gotowy farsz przełożyć do aluminiowych foremek, lekko uderzając nimi o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na wierzch można dać 2 łyżki tłuszczu który wytworzył się podczas gotowania mięsa. Zapewni on odpowiednią wilgotność.

Pasztety wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dół pieczenie bez termoobiegu) na ok. 60 minut.

Do pasztetu, udekorowanego kiełkami, Paulina proponuje podać bukiet sosów chrzanowych.

Sos żurawinowo-chrzanowy: 100 g chrzanu tartego ze słoika 70 g śmietany 18% 100 g żurawiny ze słoika słodka 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystko ze sobą połączyć.

Sos chrzanowo-jabłkowy: 200 g majonezu 25 g musu jabłkowego 20 g chrzanu tartego 6 g soku z cytryny 1/4 łyżeczki pieprzu Wszystko razem wymieszać.

Wiosenny sos chrzanowy: 200g śmietany 18 procent, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, 2 jajka na twardo, 4 ogórki konserwowe, 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej, sól, pieprz, odrobina cukru do smaku, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka majonezu. Całość dokładnie wymieszać.

Smacznego!

 

Anna Wiśniewska-Kocik dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB

email: redakcja@turek.net.pl

telefon: 787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
fot.: UG Kawęczyn2
fot.: KGW Marianki w Marianowie3
fot.: KGW Marianki w Marianowie4
fot.: KGW Marianki w Marianowie5
fot.: KGW Marianki w Marianowie6
fot.: KGW Marianki w Marianowie7
Podobne artykuły
Wyruszyli o świcie w tradycyjną procesję...

Wyruszyli o świcie w tradycyjną procesję Emaus. "Do krzyży w...

2 kw.
Foto: Grób Pański w 2024 r. w kościołach...

Foto: Grób Pański w 2024 r. w kościołach powiatu tureckiego. Wierni...

30 mrz.

"Krzyż Miłość Zbawienie". Przejmujące Misterium Męki Pańskiej w...

29 mrz.
Barwne pisanki i okazałe palmy czyli...

Barwne pisanki i okazałe palmy czyli tradycyjny konkurs Wielkanocny we...

27 mrz.
Niedziela w krainie Zająca Wielkanocnego....

Niedziela w krainie Zająca Wielkanocnego. Były warsztaty, konkursy i...

25 mrz.
Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we...

Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we Władysławowie

19 mrz.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama