piątek 13 grudnia 2024

Dalidy, Juliusza, Łucji

reklama

Festyn Tradycji Regionalnych w Dziadowicach-Folwarku. Smaki, tradycje i kulinarne warsztaty

Festyn Tradycji Regionalnych w Dziadowicach-Folwarku. Smaki, tradycje i kulinarne warsztaty
 

W sobotę 19 października 2024 roku, Stowarzyszenie Folwarczanie zorganizowało Festyn Tradycji Regionalnych, który przyciągnął mieszkańców wsi i gminy Malanów. Wydarzenie połączono z warsztatami kulinarnymi, podczas których uczestnicy mieli okazję poznać zarówno tajniki lokalnych przepisów, jak i nowoczesnych technik piekarniczych. Przygotowania trwały od dnia poprzedniego, a uczestnicy wspólnie przygotowywali tradycyjne potrawy oraz ciasta, które cieszyły się wielką popularnością podczas festynu.

Kulinarne smaki tradycji w Dziadowicach-Folwarku

Już od piątku panie ze Stowarzyszenia Folwarczanie, mieszkańcy oraz dzieci zaangażowali się w przygotowanie tradycyjnych potraw regionalnych. Menu obejmowało szeroki wachlarz smaków – od zupy krem z dyni z ptysiami, po pieczoną kaczkę z jabłkami i schab w sosie własnym. Na stole znalazły się także polędwiczki po staropolsku, ryba w papilotach oraz jesienne surówki i sosy na bazie jogurtu i ziół. Dzieci z radością wzięły udział w pieczeniu ciasteczek owsianych z bakaliami, a uczestnicy mogli delektować się różnymi rodzajami serników oraz ciemnym ciastem bananowo-czekoladowym.

reklama

Warsztaty kulinarne – smaki Włoch

Podczas festynu odbyły się również warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Gracjan z firmy „PROSCIUTKO”. Przedstawił on uczestnikom tajniki wyrobu i wypieku podpłomyków oraz pizzy neapolitańskiej. Uczestnicy poznali techniki przygotowania idealnego ciasta na pizzę oraz dobór składników, aby „współgrały na talerzu”. Po krótkiej prezentacji każdy z uczestników miał okazję własnoręcznie wyrabiać, komponować i wypiekać swoją pizzę, co okazało się niezwykle smacznym i przyjemnym doświadczeniem.

Na warsztatach nie zabrakło także gości honorowych, w tym Wójta Gminy Malanów, Ireneusza Augustyniaka, oraz Dyrektora Rejonowego Banku Spółdzielczego w Malanowie, Pana Tygielskiego wraz z małżonką. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, także wśród mieszkańców z sąsiednich miejscowości.

Smaczne zakończenie i podziękowania

Festyn zakończył się degustacją przygotowanych potraw, a osoby zaangażowane w przygotowanie tradycyjnych dań zostały nagrodzone za swoje kulinarne dokonania. Organizatorzy wyrazili ogromne podziękowania dla wszystkich członków stowarzyszenia oraz mieszkańców, którzy przyczynili się do sukcesu tego wyjątkowego wydarzenia.

reklama

Festyn został zorganizowany w ramach współpracy Gminy Malanów z organizacjami pozarządowymi. Dla wszystkich uczestników była to nie tylko okazja do wspólnej zabawy, ale także doskonała lekcja o lokalnej kulturze kulinarnej i możliwościach łączenia tradycji z nowoczesnością.

źródło: Stowarzyszenie Folwarczanie

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Podobne artykuły
Zielona Ekipa znów w akcji. Warsztaty...

Zielona Ekipa znów w akcji. Warsztaty ekologiczne w Tuliszkowie już po...

11 sierp.
Rusza Eko-Park w Tuliszkowie. Kreatywne...

Rusza Eko-Park w Tuliszkowie. Kreatywne warsztaty dla najmłodszych

18 lip.
Warsztaty z mistrzem świata w cukiernictwie w...

Warsztaty z mistrzem świata w cukiernictwie w ZSR CKP

19 czerw.
Warsztaty dla dzieci w Grzymiszewie ph....

Warsztaty dla dzieci w Grzymiszewie ph. „Oswoić złość i trudne...

15 maj.
Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we...

Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we Władysławowie

19 mrz.
Kraina Zająca Wielkanocnego już w niedzielę....

Kraina Zająca Wielkanocnego już w niedzielę. Moc świątecznych...

18 mrz.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama