piątek 15 listopada 2019

Amielii, Idalii, Leopolda

reklama
Wzorek

7 porad, jak korzystać z kawiarki elektrycznej

7 porad, jak korzystać z kawiarki elektrycznej
 

Przyjemnie jest zacząć dzień od kubka gorącej, aromatycznej kawy. Do jej wykonania przydatna będzie kawiarka elektryczna. Poniżej przedstawiamy kilka porad, które pomogą Ci w korzystaniu z tego sprzętu.

Przygotowanie

reklama

Aby przygotowana przez Ciebie kawa była bardzo dobrej jakości warto tuż przed parzeniem zmielić ziarna kawy w elektrycznym lub ręcznym młynku. Należy zadbać także o wodę, która zostanie użyta do wykonania kawy. Możesz ją przefiltrować lub przegotować, aby zapobiec osadzaniu się kamienia we wnętrzu kawiarki. Podczas wlewania wody do kawiarki musisz pamiętać, aby nie przekroczyć bezpiecznego poziomu, który znajduje się na jednej ze ścianek urządzenia (zawór bezpieczeństwa odpowiada za regulację ciśnienia i chroni sprzęt przed wybuchem).

Poziom zmielenia kawy

Jeżeli chcesz, aby napar był jak najlepszej jakości, warto wybrać średnio zmieloną kawę. Wybierając bardzo drobno roztarte ziarna woda nie będzie mogła przedostać się ku górze. Przy tych grubych natomiast przedostanie się zdecydowanie za szybko.

reklama

Wątpliwości

Korzystanie z kawiarki elektrycznej jest bardzo łatwe. Jeżeli jednak pojawią się jakiekolwiek wątpliwości, warto sięgnąć po dołączoną do zestawu instrukcję, w której krok po kroku w przystępny sposób objaśnione są wszystkie czynności. To ważne, aby w prawidłowy sposób korzystać z urządzenia. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych sytuacji związanych z niepoprawnym użytkowaniem sprzętu.

Rozmiar, a ilość kawy

Należy pamiętać, aby zawsze dostosowywać ilość wsypywanej kawy do rozmiaru kawiarki. Jest to konieczne, aby napar był smaczny, a także, aby sprzęt działał poprawnie i parzył bardzo dobrą kawę.

Wyrównanie poziomu kawy

Częstym błędem osób, które korzystają z kawiarki jest ubijanie kawy, która znajduje się w sitku. Takie działanie może uniemożliwić proces parzenia. Jeżeli chcesz wyrównać jej poziom, wystarczy uczynić to łyżeczką albo delikatnie stuknąć o blat. Ważne jest także, aby usunąć nadmiar zgromadzonej kawy z rantu. Jeżeli tego nie uczynisz, kawiarka utraci ciśnienie, które potrzebne jest do prawidłowego wykonania naparu.

Filtrowanie

Filtrowanie kawy odbywa się jedynie przy pomocy metalowego sitka, co często powoduje pojawienie się wyczuwalnych drobinek w naparze. Aby tego uniknąć możesz zastosować papierowe filtry, które zniwelują ten problem. Ich użycie zależy od Twoich preferencji. Jeżeli nie chcesz, aby w kawie znajdowały się małe ziarenka kawy, warto zainwestować w sączek.

Dbanie o sprzęt

Warto pamiętać o pielęgnacji urządzenia, aby służyło przez długie lata. Po każdym parzeniu kawiarka powinna być dokładnie oczyszczona. Należy pamiętać, że do tej czynności możesz przystąpić tylko wtedy, gdy masz pewność, że sprzęt ostygł. Do jego mycia (zalecane jest czyszczenie ręczne) możesz użyć delikatnych detergentów, które nie uszkodzą powierzchni. Od czasu do czasu konieczna jest wymiana lejka i sitka. Warto wybrać części zamienne tego samego producenta, ponieważ gwarantuje to, że będą one idealnie pasowały do Twojego modelu kawiarki.

Podobne artykuły

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama