Zdrowe tłuszcze - dlaczego są ważne w diecie?

Zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym z makroskładników i powinien ulec redukcji, szczególnie na diecie odchudzającej. Co to są zdrowe tłuszcze i dlaczego nie należy z nich rezygnować bez względu na model żywienia?
Zdrowe tłuszcze - co to takiego?
W końcu ubiegłego stulecia w badaniach z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka szczególną uwagę zwrócono na składniki żywności, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nowe dane z badań eksperymentalnych i epidemiologicznych wskazują na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia substancji tłuszczowych, pochodzących ze źródeł naturalnych, a chodzi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (WNKT omega-3).
Pozytywny wpływ tych kwasów tłuszczowych na zdrowie obejmuje:
-
działanie prewencyjne w stosunku do chorób układu krążenia;
-
korzystny wpływ na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu;
-
oddziaływanie na procesy widzenia i kondycję narządu wzroku;
-
poprawę stanu skóry, włosów i paznokci;
-
wpływ na poprawę odporności organizmu;
-
mogą obniżać dawkę terapeutyczną i toksyczność niektórych leków.
Głównym źródłem biologicznie aktywnych długołańcuchowych WNKT omega-3 w diecie są ryby i ssaki morskie. Niezależnie od zaleceń żywieniowych, wskazujących na konieczność systematycznego spożycia ryb. W wielu krajach także w Polsce jest ono bardzo niskie i niewystarczające do zapewnienia prawidłowego poziomu zdrowych tłuszczów w diecie.
Utrzymanie właściwej kaloryczności diety, odpowiednich proporcji makroskładników, bogactwo witamin i minerałów to podstawa zdrowego odżywiania. Dla zabieganych dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny w Gliwicach, Katowicach i innych miastach oferujących dietę pudełkową. Dzięki temu otrzymasz zbilansowane posiłki, bogate w zdrowe tłuszcze o wybranej przez siebie kaloryczności.
Dlaczego Eskimosi nie chorują na miażdżycę?
Korzystny wpływ długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 na funkcjonowanie organizmu ludzkiego stwierdzono po raz pierwszy w latach 70. XX w. Dyerberg i wsp. prowadząc badania wśród grenlandzkich Eskimosów, zaobserwowali praktycznie brak występowania miażdżycy i bardzo małą zapadalność na inne choroby układu sercowo-naczyniowego, a także łuszczycę, choroby alergiczne i nowotworowe w tej populacji, w porównaniu do mieszkańców Danii. Co ciekawe dieta Eskimosów jest bardzo bogata w cholesterol i tłuszcze zwierzęce oraz nie zawierała warzyw i owoców, co uważa się za główne dietetyczne czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Korzyści zdrowotne związane są z wysokim poziomem długołańcuchowych kwasów omega-3 w diecie, ze względu na częste spożycie ryb i ssaków morskich.
Kolejne badania wykazały, że wszystkie społeczności spożywające znaczne ilości ryb morskich, a tym samym zdrowych tłuszczów, cechują się istotnie niższą częstością występowania różnych chorób, w porównaniu do społeczności, w których spożycie to jest niewielkie.
Liczne opracowania epidemiologiczne potwierdzają korelację między wysokim spożyciem ryb i ssaków morskich a mniejszą zachorowalnością na miażdżycę, choroby nowotworowe oraz schorzenia neurologiczne.
Z czego wynika niskie spożycie ryb?
Lekarze, dietetycy i specjaliści z zakresu żywienia mówią o korzyściach zdrowotnych związanych ze zwiększeniem spożycia ryb. Oprócz wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów są bardzo ważnym źródłem białka w diecie. Dlaczego wobec tego spożycie ryb jest na tak niskim poziomie?
Okazuje się, że od lat 80. XX w., wraz z zanieczyszczeniem i skażeniem toksycznym mórz i oceanów notuje się drastyczny spadek zasobów ryb i zwierząt morskich wykorzystywanych w celach spożywczych. Dodatkowo w niektórych miejscach świata dochodzi do procederu nadmiernego odławiania, co ma niekorzystny wpływ na faunę morską.
Stan ten doprowadził do wzrostu cen morskich surowców żywnościowych i dalszego spadku ich spożycia. Stąd też nieuniknione były poszukiwania dodatkowych sposobów zapewnienia odpowiedniej podaży kwasów tłuszczowych omega-3.
Uzupełniającymi źródłami zdrowych tłuszczów w diecie mogą być np. suplementy w postaci kapsułek z olejem rybim oraz żywność zawierająca olej rybi o wysokiej czystości. Poszukuje się także nowych, możliwych do wykorzystania surowców bogatych w omega-3 (np. alg morskich), które mogłyby uzupełnić wyczerpujące się zasoby naturalne tłustych ryb morskich.
