piątek 26 kwietnia 2024

Marii, Marzeny, Ryszarda

reklama

Zdrowe tłuszcze - dlaczego są ważne w diecie?

Zdrowe tłuszcze - dlaczego są ważne w diecie?
 

Zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów. Powszechnie wiadomo, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym z makroskładników i powinien ulec redukcji, szczególnie na diecie odchudzającej. Co to są zdrowe tłuszcze i dlaczego nie należy z nich rezygnować bez względu na model żywienia?

Zdrowe tłuszcze - co to takiego?  

W końcu ubiegłego stulecia w badaniach z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka szczególną uwagę zwrócono na składniki żywności, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

reklama

Nowe dane z badań eksperymentalnych i epidemiologicznych wskazują na szereg korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia substancji tłuszczowych, pochodzących ze źródeł naturalnych, a chodzi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (WNKT omega-3). 

Pozytywny wpływ tych kwasów tłuszczowych na zdrowie obejmuje:

  •       działanie prewencyjne w stosunku do chorób układu krążenia;

  •       korzystny wpływ na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu;

    reklama
  •       oddziaływanie na procesy widzenia i kondycję narządu wzroku;

  •       poprawę stanu skóry, włosów i paznokci;

  •       wpływ na poprawę odporności organizmu;

  •       mogą obniżać dawkę terapeutyczną i toksyczność niektórych leków.

Głównym źródłem biologicznie aktywnych długołańcuchowych WNKT omega-3 w diecie są ryby i ssaki morskie. Niezależnie od zaleceń żywieniowych, wskazujących na konieczność systematycznego spożycia ryb. W wielu krajach także w Polsce jest ono bardzo niskie i niewystarczające do zapewnienia prawidłowego poziomu zdrowych tłuszczów w diecie. 

Utrzymanie właściwej kaloryczności diety, odpowiednich proporcji makroskładników, bogactwo witamin i minerałów to podstawa zdrowego odżywiania. Dla zabieganych dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny w Gliwicach, Katowicach i innych miastach oferujących dietę pudełkową. Dzięki temu otrzymasz zbilansowane posiłki, bogate w zdrowe tłuszcze o wybranej przez siebie kaloryczności. 

Dlaczego Eskimosi nie chorują na miażdżycę?

Korzystny wpływ długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 na funkcjonowanie organizmu ludzkiego stwierdzono po raz pierwszy w latach 70. XX w. Dyerberg i wsp. prowadząc badania wśród grenlandzkich Eskimosów, zaobserwowali praktycznie brak występowania miażdżycy i bardzo małą zapadalność na inne choroby układu sercowo-naczyniowego, a także łuszczycę, choroby alergiczne i nowotworowe w tej populacji, w porównaniu do mieszkańców Danii. Co ciekawe dieta Eskimosów jest bardzo bogata w cholesterol i tłuszcze zwierzęce oraz nie zawierała warzyw i owoców, co uważa się za główne dietetyczne czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Korzyści zdrowotne związane są z wysokim poziomem długołańcuchowych kwasów omega-3 w diecie, ze względu na częste spożycie ryb i ssaków morskich. 

Kolejne badania wykazały, że wszystkie społeczności spożywające znaczne ilości ryb morskich, a tym samym zdrowych tłuszczów, cechują się istotnie niższą częstością występowania różnych chorób, w porównaniu do społeczności, w których spożycie to jest niewielkie.

Liczne opracowania epidemiologiczne potwierdzają korelację między wysokim spożyciem ryb i ssaków morskich a mniejszą zachorowalnością na miażdżycę, choroby nowotworowe oraz schorzenia neurologiczne. 

Z czego wynika niskie spożycie ryb?

Lekarze, dietetycy i specjaliści z zakresu żywienia mówią o korzyściach zdrowotnych związanych ze zwiększeniem spożycia ryb. Oprócz wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów są bardzo ważnym źródłem białka w diecie. Dlaczego wobec tego spożycie ryb jest na tak niskim poziomie? 

Okazuje się, że od lat 80. XX w., wraz z zanieczyszczeniem i skażeniem toksycznym mórz i oceanów notuje się drastyczny spadek zasobów ryb i zwierząt morskich wykorzystywanych w celach spożywczych. Dodatkowo w niektórych miejscach świata dochodzi do procederu nadmiernego odławiania, co ma niekorzystny wpływ na faunę morską.

Stan ten doprowadził do wzrostu cen morskich surowców żywnościowych i dalszego spadku ich spożycia. Stąd też nieuniknione były poszukiwania dodatkowych sposobów zapewnienia odpowiedniej podaży kwasów tłuszczowych omega-3. 

Uzupełniającymi źródłami zdrowych tłuszczów w diecie mogą być np. suplementy w postaci kapsułek z olejem rybim oraz żywność zawierająca olej rybi o wysokiej czystości. Poszukuje się także nowych, możliwych do wykorzystania surowców bogatych w omega-3 (np. alg morskich), które mogłyby uzupełnić wyczerpujące się zasoby naturalne tłustych ryb morskich.

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Podobne artykuły
Jak działają i jak można uzyskać e-recepty?

Jak działają i jak można uzyskać e-recepty?

24 st.
Dlaczego warto kupić soczewki kontaktowe...

Dlaczego warto kupić soczewki kontaktowe miesięczne?

10 st.
Mikro i makroskładniki – czym są?

Mikro i makroskładniki – czym są?

29-12-2023
Kilka faktów o tym jak działają peelingi...

Kilka faktów o tym jak działają peelingi enzymatyczne

01-12-2023
Witamina D3: klucz do zdrowia i witalności

Witamina D3: klucz do zdrowia i witalności

10-11-2023
Oligospermia - co zrobić, gdy utrudnia...

Oligospermia - co zrobić, gdy utrudnia poczęcie dziecka?

09-11-2023

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama