Jak chronić zęby przed erozją kwasową?
Każdego dnia nasze zęby narażone są na działanie wielu czynników, które oddziałują na nie w sposób negatywny i mogą prowadzić do powstawania ubytków oraz nieodwracalnych problemów z uzębieniem. Wśród takich dolegliwości znajduje się erozja kwasowa szkliwa, która jest procesem powolnym, ale nieodwracalnym. Dlatego tak ważne jest właściwe pielęgnowanie zębów i przestrzeganie zasad prawidłowej higieny jamy ustnej, aby nie dopuścić do powstania niebezpiecznych i bolesnych zmian. Czym jest erozja szkliwa i co robić, aby jej zapobiec?
Czym jest erozja kwasowa szkliwa zębów?
Kwasowa erozja szkliwa zębów jest procesem, który dotyczy osób w różnym wieku, choć coraz częściej spotyka osoby już po 18. roku życia. Przypadłość ta polega na stopniowym osłabianiu i uszkadzaniu szkliwa, a następnie głębszych tkanek zęba. Początkowo erozja powoduje nadwrażliwość zębów i przebarwienia, lecz z czasem jest przyczyną coraz poważniejszych problemów i ubytków w uzębieniu.
Erozja kwasowa szkliwa ściśle wiąże się z ekspozycją zębów na kwasy zawarte w różnych spożywanych produktach, co prowadzi do demineralizacji i uszkodzeń zębów. Takiej sytuacji nie sprzyjają również zaniedbania w codziennej higienie jamy ustnej oraz złe nawyki żywieniowe. Erozja szkliwa jest zjawiskiem, które nie jest związane z działaniem bakterii ani wirusów.
Które produkty spożywcze mają największy wpływ na rozwój erozji szkliwa?
Wśród produktów spożywczych, które w sposób szczególny przyczyniają się do zmiany pH w jamie ustnej i powstawania środowiska sprzyjającego powstawaniu erozji szkliwa, znajdują się głównie owoce cytrusowe, ale nie tylko. To również porzeczki oraz wiśnie, a także soki owocowe. Szczególnie szkodliwy wpływ na zęby mają także słodzone napoje gazowane oraz energetyczne, które są nie tylko szkodliwe dla samych zębów, ale też innych układów w organizmie.
Wśród płynów mających wpływ na rozwój procesów związanych z erozją szkliwa znajdują się również alkohole, a w szczególności białe wino oraz drinki. To kompozycje, które często składają się z napojów gazowanych, cytrusów oraz substancji wysoko słodzonych. Co ciekawe, wśród produktów znajdujących się w naszej diecie, na rozwój erozji szkliwa mają wpływ również warzywa, a w szczególności brukselka, szparagi i szczaw. Ich pH jest niższe niż 4,5, co stwarza idealne warunki do rozpuszczania związków budujących szkliwo zębów.
Zapobieganie erozji szkliwa – co robić?
W przypadku erozji szkliwa kluczowe jest zapobieganie jej powstawaniu. Wśród działań profilaktycznych powinno znaleźć się ograniczenie spożywania produktów o pH niższym niż 4,5. To głównie cytrusy soki grejpfrutowe, pomarańczowe oraz jabłkowe, a także napoje energetyczne i gazowane. Bardzo korzystnym nawykiem profilaktycznym w przeciwdziałaniu erozji szkliwa będzie także w nawyk picia soków przez słomkę tak, aby ograniczyć ich kontakt z zębami.
Niezwykle istotna jest także prawidłowa higiena jamy ustnej. Oczywiście idealnym wariantem jest mycie zębów po każdym posiłku, jednak w przypadku gdy spożywany był produkt kwaśny, najlepiej jest z tą czynnością odczekać przynajmniej 30 minut. Bardzo dobrym sposobem na zapobieganie erozji szkliwa jest również wybranie pasty do zębów z dodatkiem hydroksyapatytu. Jest to związek, który naturalnie bierze udział w tworzeniu szkliwa naszych zębów. Warto też pamiętać o odpowiedniej technice szczotkowania zębów oraz używaniu nici dentystycznej jako uzupełnienia prawidłowej higieny jamy ustnej.
Każdy spożywany kwaśny posiłek warto zakończyć spożywaniem produktu o neutralnym pH. Może to być np. plasterek sera żółtego. Ważnym elementem zapobiegania powstawaniu kwasowej erozji szkliwa zębów, jak i innych ubytków są regularne wizyty na kontrolach stomatologicznych, które powinny odbywać się przynajmniej raz na pół roku.
W sytuacji, gdy kwasowa erozja szkliwa naruszyła powierzchnię zębów, nie oznacza to, że nie da się odzyskać estetycznego uśmiechu lub zapobiec dalszym zmianom. Jednym z rozwiązań, które umożliwia także wyrównanie zębów i uzyskanie doskonałych rezultatów są licówki. To jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych sposobów na uzyskanie perfekcyjnego uśmiechu w przypadku różnych problemów stomatologicznych.