Uczta bez mięsa? Tylko w Przystani!
Czy w naszym kraju możliwa jest kulinarna uczta bez grama mięsa? Okazuje się, że tak! Dziś w siedzibie stowarzyszenia Przystań odbył się pierwszy Wieczór Kęsa Bez Mięsa. Jednak poza kulinarnymi doznaniami najważniejsze tego wieczora była możliwość obcowania z wieloma wyjątkowymi osobami, które przybyły na to wydarzenie.
Po rozmowie z organizatorami Wieczora Kęsa Bez Mięsa, trudno jest odpowiedzieć, kto był pomysłodawcą tej inicjatywy. Jedni wskazują na kulinarne zamiłowania Anny Leszczyńskiej, inni z kolei na zaangażowanie turkowskiego jogina Dariusza Walaszka. Odpowiedzi nie uzyskamy po rozmowie ani z Anną, ani z Darkiem. Ale czy jest to w ogóle ważne? Najważniejsze jest to, że niedzielny wieczór bez mięsa okazał się sukcesem. W kameralnej, rodzinnej atmosferze można było spróbować wielu egzotycznych dań, a przede wszystkim porozmawiać w wieloma ciekawymi osobami i posłuchać wspaniałej muzyki granej „na żywo” przez Jacka i Michała Pęczaków, Jacka Sulkowskiego i Pawła Wierzbickiego.
Co należało zrobić, aby dołączyć do kulinarnego grona? Biletem wstępu na ten wyjątkowo smakowity wieczór była bezmięsna potrawa lub ciasto. Mile widziane były potrawy na tyle duże, by choć kilka osób mogło ich skosztować.
Było to pierwsze tego typu spotkanie, ale z pozytywnym spojrzeniem w przyszłość. Organizatorzy zapowiedzieli, że na dzisiejszym spotkaniu się nie zakończy. A my trzymamy ich za słowo!
md, go
Marcin Derucki dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72