sobota 20 kwietnia 2024

Agnieszki, Amalii, Czecha

reklama

Warsztaty kulinarne dla młodzieży klas gastronomicznych w ZST

Warsztaty kulinarne dla młodzieży klas gastronomicznych w ZST
 

16 marca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni hotelu Uniejów Eco Active & Spa – pana Mateusza Mika oraz jego współpracowników: pani Anny Paciorek i pana Sebastiana Krzemińskiego. W warsztatach udział wzięli również pracujący w ww. hotelu absolwenci naszej szkoły: Martyna Łukasik (finalistka konkursu Kulinarny Talent 2017) i Jakub Zdych.

Zadania realizowane podczas zajęć były nie lada wyzwaniem, bowiem nie każdego dnia przygotowuje się: kiełbasę z łososia z kolendrą i koperkiem podawaną z ketchupem z buraków, tatar z gęsich żołądków na ciastku z grany padano, grasicę cielęcą na grzance z bagietkami z czosnkiem i pietruszką, tortillę z prażynkami ze skórek wieprzowych i salsą pomidorową, tosty z ozorem wołowym z sosem chrzanowo -żurawinowym, grzankę z musem z wątróbki  królika i czekolady z sosem wiśniowym, panierowany móżdżek w towarzystwie słodkiego sosu chili, a nawet tatar z wątróbek oraz koreczki z serduszkami kurzęcymi i serduszkami z  pomidorków koktajlowych.

reklama

Podczas pracy pod okiem specjalistów młodzi kucharze poznawali nie tylko nowe przepisy, ale także uczyli się pracy pod presją czasu i w dużym zespole.

Przygotowane potrawy zaprezentowano w formie finger - food, czyli lekkich i smacznych przekąsek, podczas podsumowania warsztatów kulinarnych, które odbyło się w auli ZST. W czasie spotkania p. Mateusz Mik przedstawił również cenne walory smakowe oraz wartość odżywczą podrobów, przekonując jednocześnie, iż błędne jest myślenie, że potrawy bazujące na podrobach to tańszy i gorszy zamiennik dań mięsnych. 

Szefowie kuchni przygotowali także niespodziankę w postaci pokazu wykonania lodów bananowo-śmietanowych za pomocą ciekłego azotu.

Wszystkim uczestnikom warsztatów serdecznie dziękujemy i życzymy kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw.

reklama

mateirał nadesłany

Redakcja Turek.net.plFB

redakcja@turek.net.pl

787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Podobne artykuły
Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we...

Wielkanocne warsztaty z jajem i nie tylko we Władysławowie

19 mrz.
Kraina Zająca Wielkanocnego już w niedzielę....

Kraina Zająca Wielkanocnego już w niedzielę. Moc świątecznych...

18 mrz.
X jubileuszowa edycja

X jubileuszowa edycja "PRETTY WOMAN"

9 mrz.
Smaczne i zdrowe gotowanie. Warsztaty z...

Smaczne i zdrowe gotowanie. Warsztaty z Fundacją ze Smakiem!

22 lt.
Pomysł na ferie. Domowe święto pizzy!

Pomysł na ferie. Domowe święto pizzy!

12 lt.
Przyjdź na wystawę i warsztaty! Muzeum w...

Przyjdź na wystawę i warsztaty! Muzeum w Turku zaprasza na spotkanie z...

9 lt.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama