Dziadowice-Folwark: Kacze udka i żelazne kluski zasmakowały uczestnikom Bitwy Regionów
W Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku rozegrał się finał konkursu „Bitwa regionów-bitwa na smaki" Folwarczanie mogą zdecydowanie uznać spędzoną tam niedzielę za udaną! Wyróżnienie i gratulacje z ust tak zacnego jury to sama przyjemność.
Komisja w składzie: przewodniczący – Grzegorz Parczewski oraz członkowie: Artur Michna, Hubert Gonera, dr Józef Sadkiewicz i Grzegorz Łapanowski oceniła 30 dań konkursowych i przyznała następujące miejsca:
I Miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny" w Szepietowie (województwo podlaskie) za Udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
II Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli" – karkówki surowej wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
III Miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.
Wyróżnienie:
Stowarzyszenie „Folwarczanie" Dziadowice Folwark (woj.wielkopolskie) – Pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Koło Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) – Kaczka Faszerowana.
Nagrody w konkursie ufundowali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Kujawsko - Pomorskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Jest nam niezmiernie miło tym bardziej, iż w w niedzielę 16.09 reprezentowaliśmy partnera strategicznego czyli "POLSKA SMAKUJE" na II edycji Warszawskiego Festiwalu Smaku w Warszawie. Na zaproszenie organizatora pana Grzegorza Łapanowskiego promowalismy wielkopolskie smaki i potrawy tradycyjne.
BK
Wideo: TVP Bydgoszcz
materiał nadesłany
* tytuł pochodzi od redakcji

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72