Jaki łosoś do sushi sprawdzi się najlepiej?

Łosoś, szczególnie spożywany ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Wybierając produkty świeże w tym ryby, należy zwrócić szczególną uwagę na źródło ich pochodzenia. Jak właściwie wybrać łososia do sushi?
Jak zrobić sushi w domu?
Samodzielnie przygotowane sushi to nie tylko przyjemność wynikająca z jedzenia, ale też ciekawe zajęcie angażujące domowników. Nic bardziej nie cieszy niż wspólna praca uwieńczona wyjątkową ucztą. Można też wprowadzić element rywalizacji i zrobić konkurs na najsmaczniejsze, autorskie sushi z łososiem.
Tworzenie rolki to proces kreacji, gdzie nie występują żadne ograniczenia pod względem doboru składników. W restauracjach japońskich w menu znajdziemy różne rodzaje sushi – maki, hosomaki, futomaki, nigiri, które komponowane są z wybranych składników, jednak domowa wersja rządzi się swoimi prawami.
Najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości łosoś – lubiana przez konsumentów ryba morska, o charakterystycznym różowo-pomarańczowym kolorze. Należy wspomnieć, że łosoś jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka w diecie, zawiera zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Dlatego sushi z łososiem jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.
Do przygotowania sushi można wykorzystać jednakowo rybę świeżą, czyli filet, grillowaną oraz łososia wędzonego. Jako dodatki do sushi z łososiem można wykorzystać kremowy serek kanapkowy, awokado, mango, ogórka, czy białą rzepę. Warto eksperymentować i postawić na różnorodność składników.
Bez względu na to, z czego powstanie nasze sushi będziemy potrzebować specjalny ryż, wasabi i marynowany imbir. W liście nori, czyli sprasowane wodorosty będziemy zwijać rolkę przy użyciu specjalnej maty bambusowej. Do przygotowania ryżu potrzebna będzie niewielka ilość octu ryżowego i cukru trzcinowego, które nadadzą mu ledwo odczuwalny słodko-kwaśny smak.
Nie należy się przejmować, jeśli pierwsze rolki nie będą wyglądały tak równo i zgrabnie, jak te z japońskiej restauracji. Cieszmy się procesem tworzenia, a trening czyni mistrza.
Jak wybrać łososia do sushi?
W pierwszej kolejności należy upewnić się, że łosoś posiada certyfikat ASC, bo będzie oznaczać, że pochodzi ze sprawdzonej hodowli. Zważywszy na fakt, że będziemy spożywać surową rybę, należy bezwzględnie zadbać o źródło jej pochodzenia i wybierać tylko bezpieczne punkty sprzedaży. Warto sięgać po łososia surowego zapakowanego próżniowo np. łososia do sushi, co ogranicza ryzyko skażenia mikrobiologicznego i zabrudzenia innymi niepożądanymi substancjami. W wielkopowierzchniowych marketach ryby, w tym łosoś są trzymane w tzw. stryboksach, które są zbiorczym opakowaniem do przechowywania ryb. Wówczas należy poprosić sprzedawcę o przyniesienie płata ryby ze zbiorczego opakowania i umieszczenia w oddzielnej torbie z lodem. Warto też zwrócić uwagę na zmianę rękawiczek u osoby podającej.
Nie zaleca się kupowania ryby świeżej z przeznaczeniem na sushi, która już jest wystawiona na ekspozycji przy ladzie. Mimo tego, że wciąż będzie znajdować się w warunkach chłodniczych, bo produkt jest wyłożony na lodzie, to nie wiemy, ile czasu tam przebywa i z jakimi innymi przedmiotami i drobnoustrojami miał kontakt. Taka ryba za to będzie świetnie nadawać się do upieczenia w piekarniku. Należy też bezwzględnie sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Łosoś – o co chodzi z certyfikatem ASC?
Łosoś posiada szerokie wykorzystanie kulinarne, a przepisy z łososiem to bardzo chętnie wyszukiwane dania z wykorzystaniem ryb. Wybierając łososia do sushi, należy zwrócić uwagę, czy producent posiada odpowiednią certyfikację. Certyfikat ASC jest potwierdzeniem, że ryby pochodzą ze zrównoważonej hodowli, która jest prowadzona z poszanowaniem akwakultury, bez ingerencji w środowisko naturalne. Skrót ASC pochodzi od nazwy międzynarodowej organizacji Aquaculture Stewardship Council. Jest to niezależne stowarzyszenie non-profit, zarządzające programem certyfikacji i oznaczania produktów pochodzących od sprawdzonych producentów ryb i owoców morza. Dodatkowo nadzoruje łańcuch dostaw. Wydanie certyfikatu jest poprzedzone audytem, który ma na celu sprawdzić, czy producent spełnia wszystkie wymagania. Ważnym aspektem jest też wsparcie i promowanie ryb hodowlanych, jako pochodzących z odpowiedzialnych i bezpiecznych hodowli.
