Zasady bezpieczeństwa pożarowego w czasie żniw
Utrzymujące się w ostatnich dniach wysokie temperatury, brak opadów deszczu i rozpoczęte żniwa powodują wzrost zagrożenia pożarowego na terenach wiejskich, głównie w sektorze rolniczym. Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Turku odnotowuje codziennie od kilku do kilkunastu pożarów zboża na „pniu”, słomy po kombajnie czy też pożary ściernisk. W związku z powyższym przedstawiamy „Zasady zabezpieczenia przeciwpożarowego zbioru, transportu i składowania palnych płodów rolnych”:
1. Podczas zbioru i, transportu i składowania płodów rolnych należy:
- stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem,
- stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5m,
- ustawić silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej,
- zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier,
- zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu,
- przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nie przekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nie tłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
- wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.
2. Palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbioru palnych płodów rolnych oraz ich transporcie jest zabronione.
3. Używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca omłotów i innych miejsc występowania palnych płodów rolnych jest zabronione.
4. Strefa pożarowa sterty, stogu i brogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3.
5. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować, co najmniej następujące odległości:
- od budynków wykonanych z materiałów:
- palnych - 30 m,
- niepalnych i pokryciu co najmniej trudno zapalnym - 20 m,
- od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m,
- od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m,
- od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m,
- od lasów i terenów zalesionych - 100 m,
- między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m.
6. Wokół stert i stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości, co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.
7. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych, należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
8. Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione.
W związku z powyższym apelujemy o zwiększonym uwagi na zagrożenie pożarowe w trakcie trwających żniw.
mł. bryg. Wojciech Pasik
Marcin Derucki dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72