Nowoczesna pracownia gastronomiczna otwarta w ZPEW w Turku

Nowa pracownia gastronomiczna została oddana do użytku w Zespole Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Turku. To przestrzeń stworzona z myślą o uczniach Branżowej Szkoły I Stopnia, kształcących się w zawodzie kucharza. Powstanie pracowni to efekt współpracy szkoły oraz Stowarzyszenia Przyjaźni Dzieciom, które aktywnie wspiera inicjatywy edukacyjne na rzecz młodzieży.
Uroczyste otwarcie i wyposażenie pracowni w ZPEW Turek
W uroczystym otwarciu pracowni gastronomicznej uczestniczyli przedstawiciele władz powiatowych, samorządowych oraz środowiska edukacyjnego. Obecni byli m.in. Starosta Turecki Jan Smak, Prezes Stowarzyszenia Przyjaźni Dzieciom Katarzyna Wielkopolan-Janik, Przewodnicząca Rady Rodziców Marzena Kornacka oraz Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku Katarzyna Wysocka. Swoje uznanie dla inicjatywy wyrazili również Radni Rady Powiatu Tureckiego Zofia Gruszczyńska i Karol Mac oraz przedstawiciele zaprzyjaźnionych szkół technicznych – Dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Kaczkach Średnich Elżbieta Karwacka i Dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku Aneta Kurzawa.
Pracownia gastronomiczna została zaprojektowana z myślą o funkcjonalności i komforcie nauki. Składa się z części dydaktycznej oraz strefy praktycznej, w której znajdują się dwa nowoczesne stanowiska robocze ze stali nierdzewnej. Każde stanowisko, przeznaczone dla 2-3 uczniów, wyposażone jest w stół roboczy, zlewozmywak, elektryczną kuchnię z piekarnikiem oraz profesjonalny sprzęt gastronomiczny, taki jak roboty wieloczynnościowe, blendery, miksery, a także pełen zestaw garnków, patelni, zastawy stołowej i sztućców. Dodatkowo uczniowie będą mieli do dyspozycji zmywarkę oraz szafę chłodniczą, co odzwierciedla realia nowoczesnych kuchni zawodowych.
Lepsze przygotowanie do rynku pracy i egzaminów dla wychowanków ZPEW Turek
Podczas otwarcia dyrektor ZPEW, Sławomir Kosobudzki, podkreślił, że nowa pracownia znacząco podniesie poziom kształcenia w zawodzie kucharza. Dzięki profesjonalnemu wyposażeniu uczniowie będą mogli doskonalić umiejętności w warunkach zbliżonych do tych, jakie panują w nowoczesnych zakładach gastronomicznych. To nie tylko ułatwi im przygotowanie do egzaminów zawodowych, ale także zwiększy ich konkurencyjność na rynku pracy.
Dyrektor placówki złożył serdeczne podziękowania wszystkim nauczycielom i pracownikom, którzy przyczynili się do powstania nowoczesnej pracowni gastronomicznej. Szczególne wyrazy wdzięczności skierował do Radosława Idzikowskiego, który bezpłatnie wykonał instalację elektryczną, przyczyniając się do finalizacji projektu. Nowa pracownia gastronomiczna to krok milowy w rozwoju edukacji zawodowej w ZPEW w Turku.
źródło: Starostwo Powiatowe w Turku / fot. Starostwo Powiatowe w Turku
