wtorek 24 czerwca 2025

Danuty, Jana, Janiny

reklama

Było pysznie i inspirująco! Dzikie gotowanie w Krwonach

Było pysznie i inspirująco! Dzikie gotowanie w Krwonach
 

A gdyby tak na przydrożną łąkę spojrzeć jak na niezwykle bogato zaopatrzoną spiżarnię i aptekę w jednym? Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, autorki bloga Mead Ladie, zachęcały do tego uczestniczki warsztatów kulinarno-fermentacyjnych, które w środę, 9 sierpnia, odbywały się w Krwonach.

Koszyk, nożyczki i ruszamy w łąki. A tam czeka na nas bogactwo smaków, o których istnieniu wiedziały nasz prababki, a my zwyczajnie zapomnieliśmy. Zamiast kupować rukolę pakowaną w plastikowe opakowanie, możemy za darmo skorzystać z dwurzędu, czyli dzikiej wersji tej rośliny, identycznej w smaku! Zaskoczy nas bogactwo jadalnych kwiatów o słodkim miodowym smaku, których użyjemy jako dekoracyjnego składnika sałatek i kanapek i ziół, które wykorzystamy jako naturalne zamienniki aptekarskich specyfików. Z korzenia cykorii zrobimy kawę, a z utlenionych liści wierzbówki albo nawłoci pyszną i delikatną herbatę.

reklama

Wszystko pyszne, zdrowe, w zasięgu ręki i za darmo. Jest tylko jeden problem – mało kto o tym wie. Dlatego, gdy na zaproszenie Fundacji ze Smakiem do Krwon przyjechały dwie znawczynie tematu, propagatorki dzikiej kuchni i siły fermentacji, czyli Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, na trzygodzinne warsztaty zgłosiło się kilkanaście pań.

Najpierw odbyła się lekcja w plenerze, czyli spacer po pobliskiej łące. Okazuje się, że już samo wyjście za płot, to zaproszenie do świata dzikich roślin, z których dobroczynnego działania, mało kiedy zdajemy sobie sprawę. Krwawnik, dziewanna, dziurawiec, serdecznik, pokrzywa – to naturalne remedia na popularne ludzkie przypadłości. Przetworzone w odpowiedni sposób, posłużą nam i naszym bliskim. I wcale nie mają długiej listy działań ubocznych.

Potem pora na dzikie gotowanie w praktyce. Wspólnie z autorkami dwóch książek: „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” oraz „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”, oddałyśmy się praktycznej nauce gotowania z zebranego zielska:) Przygotowałyśmy kiszoną paprykę, przyprawioną kwiatami dzikiego czosnku, pieprznicą, liśćmi chrzanu i igłami świerkowymi, owocowy ocet z nasionami dzikiej marchwi, utlenianą herbatę z liści wierzby i nawłoci, „dzikie czekoladki”, czyli czekoladowe kulki z kaszy jaglanej obtoczone w sproszkowanych kwiatach i grzybach i podpłomyki ze świeżymi nasionami pokrzywy. Było pysznie i inspirująco!

Anna Wiśniewska-Kocik dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB

email: redakcja@turek.net.pl

telefon: 787 77 74 72

Dodatkowe zdjęcia do artykułu
2
3
4
5
6
7
8
Podobne artykuły
Małe kroki na wielkiej scenie. Ostatnie...

Małe kroki na wielkiej scenie. Ostatnie miejsca na zajęcia...

13 czerw.
Zagrody Edukacyjne z szansą na wsparcie. Nowy...

Zagrody Edukacyjne z szansą na wsparcie. Nowy nabór LGD T.U.R. dla...

19 maj.
Nowe Warsztaty LEGO® dla Dzieci w Turku -...

Nowe Warsztaty LEGO® dla Dzieci w Turku - Emocje, Kreatywność i...

12 kw.
Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. stawia na...

Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. stawia na zrównoważony rozwój....

8 kw.
Uwaga! Dotacje dla przedsiębiorców...

Uwaga! Dotacje dla przedsiębiorców działających w ramach GREEN...

17 mrz.
Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. stawia na...

Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. stawia na edukację

4 mrz.

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama