Wywiad: Co nas czeka na I Festiwalu Smaków Food Trucków?
Festiwal Smaków Food Trucków już 20 i 21 października po raz pierwszy na parkingu przy OSiR w Turku! Możliwość spróbowania dań z wielu stron świata cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców Turku i okolic. O tej wyjątkowo smakowitej imprezie opowiada nam organizator.
Turek.net.pl: Festiwal Smaków Food Trucków już niedługo po raz pierwszy przyjedzie do Turku. Jak narodził się pomysł na tego typu imprezę kulinarną?
Food trucki w Polsce pojawiły się kilka lat temu. Ta moda przywędrowała do nas z Zachodu. Początkowo były one mylone ze zwykłymi „budkami” sprzedającymi gotowe, mrożone dania. Chcieliśmy pokazać, że food trucki to mobilna restauracja, specjalizująca się w jednym rodzaju kuchni, reprezentująca wysoką jakość potraw. Naszym celem było skupienie wielu food trucków z różnorodną kuchnią w jednym miejscu, aby każdy mógł je poznać i spróbować wielu, różnych smaków.
Wielu ludzi wciąż obawia się skosztowania serwowanych przez food trucki dań, ponieważ kojarzą im się z przydrożnymi budkami oferującymi potrawy z mrożonek, nie najlepszej jakości. Jak jest teraz?
Współczesne food trucki w swojej działalności odbiegają daleko od pamiętanych przez niektórych przyczep gastronomicznych. Dzisiaj liczy się autorski pomysł, świeże składniki i najwyższa jakość. Ważny jest także wygląd mobilnych restauracji. Food trucki biorące udział w naszych wydarzeniach specjalizują się w jednym rodzaju kuchni. Na nasze zloty staramy się dobierać najlepsze food trucki z całej Polski.
Czy trudno zatem było przekonać ludzi do nowej formy gastronomicznej?
Niekoniecznie. Ludzie są ciekawi nowych smaków. Przez ponad 4 lata działalności udało nam się zorganizować festiwale w ponad 30 miastach północnej i centralnej Polski. Niedługo odbędzie się setny, jubileuszowy Festiwal Smaków Food Trucków. Ludzie przekonują się i chętnie powracają do ulubionych punktów, jak też chętnie próbują nowych, niecodziennych dań.
Każdy zlot to od kilkunastu do kilkudziesięciu food trucków. Czy jest możliwość spróbowania wszystkiego?
Zawsze zachęcamy naszych gości do przybycia z gronem znajomych, wówczas szanse na spróbowanie większej ilości dań rosną. Nasze wydarzenia są zawsze co najmniej dwudniowe, aby można było spróbować jak najwięcej.
Czy oprócz kulinarnych doznań festiwalowi goście mogą liczyć na dodatkowe atrakcje?
Jak najbardziej. Organizujemy konkursy, zawody, gry terenowe i pokazy. Najmłodsi festiwalowicze chętnie korzystają ze strefy dla dzieci. Na niektórych wydarzeniach pojawiają się wyjątkowe trucki, w których zamiast potraw można znaleźć gry planszowe, książki, a nawet wielowymiarowe kino. Oprócz standardowych miejsc konsumpcyjnych, jest też strefa chilloutu, na której można odpocząć na leżakach, przy muzyce.
Co w food truckach podczas najbliższej edycji znajdą mieszkańcy Turku?
Do Turku przyjadą specjały kuchni meksykańskiej, bliskowschodniej, indyjskiej, azjatyckie pierożki dim sum, węgierskie langosze, kubańskie kanapki, amerykańskie pastrami, francuskie naleśniki i wiele więcej. Na deser zapraszamy m.in. na świeże owoce w czekoladzie i hiszpańskie churros. Każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!
Dziękujemy!
I Festiwal Smaków Food Trucków w Turku
Data: 20-21 października 2018
Godziny: sobota i niedziela 12:00-20:00
Miejsce: parking przy OSiR, ul. Armii Krajowej 1, Turek
Więcej na: www.facebook.com/events/307596979825800
O festiwalu: Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce organizowanych od 2014 r. W festiwalu udział biorą food trucki z całej Polski. Organizatorzy dobierają wystawców pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Ideą festiwalu jest promowanie streetfoodu oraz jedzenia w duchu "slow", inspirowanego kulturą i smakami różnych krajów świata. Więcej informacji na www.festiwalsmaku.com.pl.
Partner: Browar Amber
Marcin Derucki dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72