Pierwszy w regionie festiwal chleba i filmów kulinarnych "Kultura ze smakiem"
Kreatywność, aromat, smak, rozrywka…. Za nami pierwszy w naszym regionie festiwal chleba i filmów kulinarnych pod nazwą „Kultura ze smakiem”! Fundacja ze Smakiem pod przewodnictwem Magdaleny Ciołek przygotowała dla nas sporą dawkę atrakcji, takich jak konkurs na najsmaczniejszy chleb, czy pokaz filmów i pieczenia chleba wraz z degustacją.
Jak na poważny festiwal przystało – osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia z obszaru działania Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R. mogły powalczyć o tytuł najsmaczniejszego – wypieczonego przez siebie domowego chleba. Do Krwon w celu rywalizacji przybyło czternastu chlebowych reprezentantów o takich nazwach jak „Zwykły chlebek pszenny”, „Smulski chlebuś”, „Chleb Uli”, „Chleb Wiejski”, „Orkiszowa Focaccia”, „Pęcherzewianek”, czy „Chleb Pszczelarski” i nie tylko.
Profesjonalne jury: Magdalena Ciołek, Arleta Jakubowska oraz Wojciech Lewandowski z należytą dokładnością oceniało prezentowane bochenki. Jak sami przyznali, wybór najlepszego należał do niesamowicie trudnych decyzji, bowiem nie było złego chleba – wszystkie na swój sposób zauroczyły komisję konkursową. Ostatecznie tytuł najsmaczniejszego chleba powędrował do Marianny Kurzawy, mieszkanki gminy Przykona, która upiekła „Smulski chlebuś”. Zwyciężczyni sztuką wypiekania chleba interesuje się już od czasów młodości, kiedy to mama przekazała jej wiedzę oraz pasję. Obecnie jednak nie zajmuje się już tym tak często, tym bardziej po usłyszeniu werdyktu nie kryła zdziwienia i wzruszenia. Wyróżnienia powędrowały do Koła Gospodyń Wiejskich w Pęcherzewie z gminy Brudzew za sprawą „Pęcherzewianka”, który zachwycił jurorów wyglądem i smakiem oraz do Moniki Mocnej z gminy Brudzew, wypiekającej zdrowy chleb orkiszowy.
W programie festiwalu „Kultura ze smakiem” nie zabrakło pokazu trzech filmów: dla najmłodszych „Charlie i fabryka czekolady” i nieco starszych „Podróż na sto stóp”; „Życie od kuchni”. Centrum uwagi uczestników skupił także pokaźnych rozmiarów piec chlebowy, w którym odbył się pokaz tradycyjnego pieczenia chleba wraz z degustacją. Podczas festiwalu każdy miał okazję skosztować również pierwszej z obszaru potrawy wpisanej na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tj. Szlachetnej Poleweczki z Ziemi Tureckiej.
Dla niezorientowanych: Czym jest fundacja ze Smakiem? Powstała ona w 2006 r. z myślą, by wspierać rozwój obszarów wiejskich. Założycielami byli ówcześni włodarze 6 gmin wiejskich powiatu tureckiego oraz dwóch gmin ościennych – powiatu kolskiego i sieradzkiego. W ramach jej działalności przewidziano wynajem powierzchni, przetwórstwo owoców i warzyw, sprzedaż przetworów m.in. konfitury, powidła, soki, chipsy owocowo-warzywne, sprzedaż przetworów z probiotykami, organizację warsztatów kulinarnych, organizację szkoleń w zakresie zdrowego trybu życia. Jedna z inicjatyw fundacji to powstanie Inkubatora Kuchennego, którego otwarcie niedawno relacjonowaliśmy: https://www.turek.net.pl/powiat/27387-wideo-uroczyscie-uruchomiono-dzialalnosc-inkubatora-kuchennego-fundacji-ze-smaki
Pierwszy w regionie festiwal chleba i filmów kulinarnych „Kultura ze smakiem” przyciągnął wielu pasjonatów sztuki wypiekania chleba i nie tylko. Kto wie, może kolejna edycja sprawi, że konkursowych chlebków przybędzie nawet dwa razy więcej? To się okaże, tymczasem zapraszamy naszych czytelników do fotogalerii – uwaga, ślinka cieknie na sam widok „prac konkursowych”!

Julia Maciejewska dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72