Grzyby, grzybki, podgrzybki i nie tylko...

środa 05 października 2022

Flawii, Justyna, Rajmunda

14°C zachmurzenie małe Pogoda 7 dni »

Stanowisko: Popieramy dążenie do poprawy działania systemu śmieciowego w Turku

Radni Klubu  Stowarzyszenia Ziemia Turkowska pragną wyrazić rozczarowanie postawą radnych koalicji TS – SLD – RiP. Przegłosowali oni wraz z pozostałymi radnymi uchwałę, dzięki której nieruchomości niezamieszkałe zostaną objęte systemem śmieciowym.Teraz krytykują tę uchwałę w swoim oficjalnym stanowisku. Jesteśmy zdania, że radni koalicji TS – SLD – RiP nie rozumieją istoty zmian, które należy wprowadzić, aby uporać się z problemem wysokich cen za odbiór śmieci w Turku.

Jako radni Stowarzyszenia Ziemia Turkowska, popieramy działania Burmistrza Miasta Turku Romualda Antosika, w dążeniu do zoptymalizowania systemu śmieciowego funkcjonującego w Turku. Jesteśmy przekonani, że w konsekwencji doprowadzi to do obniżenia cen za odbiór śmieci w naszym mieście.

Przypominamy, że w minionej kadencji Romuald Antosik wraz Mariolą Kadrzyńską-Siwek jako radni postulowali tzw. „uszczelnienie systemu śmieciowego”, czyli objęcie systemem nieruchomości niezamieszkałych oraz organizowanie przetargów na odbiór śmieci, a nie na odbiór i ich zagospodarowanie, jak funkcjonuje to obecnie. Zaznaczamy, że takie stanowisko prezentuje również Związek Komunalny Gmin „Czyste Miasto, Czysta Gmina”, którego Gmina Miejska Turek jest członkiem.

Pierwszy z wyżej wymienionych postulatów został zrealizowany na ostatniej Sesji Rady Miejskiej. Podjęta uchwała daje nam gwarancję, że wszyscy przedsiębiorcy, którzy produkują odpady w wyniku swojej działalności gospodarczej, zapłacą za ich odbiór. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że część śmieci z obszarów niezamieszkałych zasilała już miejski „system śmieciowy”. Dla przedsiębiorców, którzy dotychczas płacili za odbiór odpadów, ta zmiana nie będzie miała znaczenia.

Realizacja drugiego postulatu doprowadzi to stanu, w którym z Turku do Zakładu  Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych w Orlim Stawie będą trafiały „wartościowe śmieci”. ZUOK będzie mógł wtedy więcej zarabiać na surowcach wtórnych, co w konsekwencji pozwoli na obniżenie stawek za odbiór śmieci. Na wdrożenie tego postulatu należy jednak poczekać do roku 2017, kiedy wygaśnie dotychczasowy kontrakt na odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych z konsorcjum PGKiM – EKO-GAB.

Zwracamy również uwagę na fakt, że Gmina Miejska Turek jest jednym z większych udziałowców (10%) ZUOK w Orlim Stawie, więc istotne jest racjonalne działanie na jego rzecz. Spowoduje to również wymierne korzyści dla mieszkańców Turku.

Członkowie Klubu Radnych Ziemia Turkowska