O bezpieczeństwie żywności z uczniami ZST
W czwartek 16 kwietnia w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia pracownicy Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia i Sekcji Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotu Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Turku zorganizowali akcję profilaktyczną dla młodzieży ZST w Turku. Uczestnicy wysłuchali wykładu na temat bezpieczeństwa żywności oraz mogli zaopatrzyć się w materiały edukacyjny w punkcie informacyjno-edukacyjnym.
Co roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera priorytetowy obszar, ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego jako temat przewodni Światowego Dnia Zdrowia. Tym razem wybór padł na bezpieczeństwo żywności. Wiedzę z tego zakresu poszerzyli sobie uczniowie ZST. Nastolatkowie dowiedzieli się, że podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanego pożywienia jest po pierwsze stosowanie Dobrej Praktyki Higienicznej. Mowa o dbałości m.in. o funkcjonalność pomieszczeń, o usuwanie odpadów, kontrolę obecności szkodników, kontrolę jakości wody, higienę personelu oraz jego szkolenie itd. Po drugie, należy pamiętać także o przestrzeganiu zaleceń Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Młodzieży przekazano również informacje dotyczące HACCP czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji żywności.
Ponadto w ramach akcji propagowano ideę ogólnopolskiej kampanii społecznej "Nie pozwól odlecieć swojemu szczęściu!" realizowanej w ramach Profilaktycznego programu w zakresie przeciwdziałania uzależnieniu od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych.
PSSE w Turku / AW

Akadiusz Wszędybył dla Turek.net.pl
Redakcja Turek.net.plFB
email: redakcja@turek.net.pl
telefon: 787 77 74 72