poniedziałek 05 grudnia 2022

Kryspiny, Norberta, Sabiny

1°C zachmurzenie duże Pogoda 7 dni »
reklama

Jak dbać o noże kuchenne? Ostrzenie, krojenie i przechowywanie

Jak dbać o noże kuchenne? Ostrzenie, krojenie i przechowywanie
 

Czy wystarczy kupić dobrej jakości nóż popularnego producenta, by przez wiele lat cieszyć się świetnymi właściwościami tnącymi naszego narzędzia? Oczywiście, że nie! Tak naprawdę to, jak długo nóż nam posłuży i jaka będzie jakość jego cięcia, zależy również od nas. Choć często o tym zapominamy – noże wymagają odpowiedniej konserwacji, pielęgnacji oraz przechowywania. Co należy robić, by w pełni cieszyć się zaletami naszych noży? Poznaj najważniejsze zasady!

Jak myć noże kuchenne?

Przede wszystkim odradzamy mycia noży w zmywarce! Dlaczego? Noże kuchenne najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Substancje myjące, jakie stosowane są w tabletkach do zmywarek, w połączeniu z wysoką temperaturą wody powodować mogą korozję ostrzy, a także mikrouszkodzenia na cienkiej krawędzi noża, co negatywnie przekłada się na właściwości ostrza. W trakcie mycia akcesoriów w zmywarce zniszczeniu ulec może także rękojeść – szczególnie, jeśli wykonana jest z drewna, które pod wpływem wody pęcznieje, odkształca się, a później również pęka. Najlepiej myć noże ręcznie za pomocą delikatniejszej strony myjki oraz zwykłym płynem do naczyń. Po umyciu noże trzeba wypłukać pod bieżącą, ciepłą wodą i – co bardzo istotne – wytrzeć do sucha ściereczką. Zdecydowanie nie poleca się pozostawiania ostrzy mokrych!

reklama

Jak ostrzyć noże kuchenne?

Podstawą pielęgnacji noży jest również ostrzenie. Wielu z nas ostrzy noże sporadycznie i zazwyczaj tylko wtedy, kiedy już mocno odczuwalne jest, że ostrze jest tępe. Lepiej jest ostrzyć noże częściej, nawet po każdym użyciu, ale za to delikatniej. Na rynku dostępne są różne ostrzałki, a w tym: tradycyjne kamienne, krążkowe, płytkowe, prętowe. Ostrzałki wykonane są z różnych materiałów. W sklepach znajdziemy zarówno te z kamienia naturalnego, jak i ceramiczne, diamentowe, stalowe oraz z węglika wolframu.

Z tego ostatniego materiału wykonana jest chociażby bardzo ceniona przez użytkowników ostrzałka do noży AnySharp, która cechuje się świetną jakością i funkcjonalnością, a dzięki przyssawce jest bezpieczna i można ją zamontować w dowolnym miejscu na kuchennym blacie. Są to ostrzałki uniwersalne, które nadają się do pielęgnacji większości typów noży. W tym miejscu warto zaznaczyć, że ostrze noża nie może być wykonane z materiału twardszego niż same płytki ostrzące. Przy zakupie warto także zwracać uwagę na to, czy ostrzałka jest bezpieczna, a więc czy można ją zamontować na wybranej powierzchni, czy też trzeba trzymać ją w dłoni. Nie bez znaczenia jest też łatwość obsługi urządzenia – dobra ostrzałka nie wymaga użycia siły!

Krojenie na desce, ale jakiej?

Może się wydawać, że deska do krojenia służy przede wszystkim temu, abyśmy w trakcie pracy nie porysowali kuchennego blatu i z łatwością przesypywali pokrojone produkty do wybranego naczynia, jednak wybór deski w kontekście dbałości o nasze noże jest także niezwykle ważny! Wszystko dlatego, że krojenie na deskach wykonanych z niektórych materiałów, np. tworzywa sztucznego, kamienia lub szkła, może zwyczajnie stępić i uszkodzić ostrze. Chociaż tego typu materiały są często bardzo higieniczne i trwałe, nie zawsze dobrze współgrają z naszymi nożami. Jaką deskę w takim razie wybrać? Najlepsza będzie deska drewniana wykonana z wysokiej jakości twardego drewna. Będzie ona na pewno delikatnie tępić ostrze, nie unikniemy tego całkowicie, jednak nie zniszczy go ani nie stępi do tego stopnia, że nie będziemy mogli nim swobodnie pracować.

reklama

Właściwe przechowywanie - organizery do noży Zwilling i Wüsthof

Jeśli niedbale wrzucasz noże do szuflady razem z innymi sztućcami, musisz wiedzieć, że działasz na niekorzyść swoich akcesoriów! Noże powinny być odpowiednio przechowywane – nie tylko dlatego, że dzięki temu dłużej utrzymają swoje właściwości, ale również ze względu na nasze bezpieczeństwo. Praktycznym pomysłem są bloki do noży, które produkuje wielu znanych producentów. Kupić możemy je w zestawach razem z kompletem noży. Przykładem są chociażby noże w bloku Zwilling. Dzięki takiemu przechowywaniu ostrza są od siebie odseparowane, trafiają do odpowiednich, bezpiecznych i dopasowanych przegródek, a my możemy mieć je zawsze pod ręką!

Inną opcją jest listwa magnetyczna. Takie akcesoria produkuje chociażby znana i ceniona firma Wusthof. Na czym polega zasada działania takiej listwy? Montujemy ją w wybranym miejscu. Panele wyposażone są w bardzo silny magnes, który utrzyma wiele noży, a w tym nawet te ciężkie, jak np. tasaki. Dzięki temu produktowi noże mamy zawsze pod ręką, a co najważniejsze – ostrza są od siebie oddzielone, a my oszczędzamy miejsce w szufladzie!

Kolejną propozycją są torby i ochraniacze marki Wusthof, które szczególnie przydać się mogą tym, którzy profesjonalnie zajmują się gotowaniem i są bardzo przywiązani do swoich przyborów. Torby wykonane są najczęściej z nylonu lub skóry i mają formę praktycznej, solidnej, zamykanej saszetki, w której zmieścimy sporo noży, które bez przeszkód będziemy mogli zabrać ze sobą i przetransportować. Również tutaj każde ostrze ma swoje wydzielone miejsce. Ochraniacze, także te produkowane przez inne firmy, dostępne są w różnych wielkościach, dzięki czemu z łatwością dopasujemy je do swoich potrzeb!

Redakcja Turek.net.plFB

email: redakcja@turek.net.pl

telefon: 787 77 74 72

Podobne artykuły

Turek: Brakuje instrumentariuszek i kuchni....

Turek: Brakuje instrumentariuszek i kuchni. Dyrektor...

30-08-2018

Komentarze ()

Komentując korzystasz z narzędzia Facebooka. Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Aby zgłosić naruszenie - kliknij w link "Zgłoś Facebookowi" przy wybranym poście. Regulamin i zasady obowiązujące na Facebooku znajdują się pod adresem https://www.facebook.com/policies

reklama
reklama
reklama