Jak ugotować kukurydzę, aby była miękka i soczysta?
Kolba miękkiej i soczystej kukurydzy z odrobiną soli wielu osobom kojarzy się z beztroskimi, wakacyjnymi wieczorami. Pyszna gotowana kukurydza jest prosta w przygotowaniu, jeśli tylko pamięta się o kilku istotnych zasadach. Sprawdź, jak prawidłowo ugotować słodką kukurydzę!
Tęsknisz za smakami lata i zastanawiasz się jak ugotować kukurydzę, aby smakowała jak prosto z nadmorskiego food-trucka? Jest to prostsze niż Ci się wydaje! Pierwsze co musisz zrobić, to oczywiście kupić odpowiednią kukurydzę. Najlepiej, jeśli znajdziesz świeże, nieobrane jeszcze kolby. Kukurydza będzie miękka i soczysta jeśli zapamiętasz jedną z podstawowych zasad jej gotowania. Pamiętaj, że po kukurydzę warto sięgać przez cały rok – to wyjątkowe warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Sprawdź, jakie są właściwości gotowanej kukurydzy i jakie są najciekawsze propozycje jej podania!
Właściwości odżywcze gotowanej kukurydzy
Kukurydza jest stosunkowo kalorycznym warzywem, ale jej bogaty skład sprawia, że można od czasu do czasu pozwolić sobie na jej zjedzenie. Gotowana kukurydza stanowi doskonałe źródło białka węglowodanów, tłuszczów oraz błonnika pokarmowego, który ma zbawienne działanie na funkcjonowanie układu trawiennego. Oprócz tego, kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E i beta karoten. Zawiera także duże ilości potasu, selenu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Kukurydza jest produktem bezglutenowym, dlatego jest ona bezpieczna dla osób cierpiących na celiakię. Cukrzycy muszą jednak mieć się na baczności – indeks glikemiczny gotowanej kukurydzy jest bowiem dość wysoki.
Jak wybrać najlepszą kukurydzę do gotowania?
Istnieje wiele odmian kukurydzy, jednak w Polsce największą popularnością cieszą się:
-
kukurydza cukrowa – powszechnie dostępna w sklepach spożywczych (w postaci kolb oraz w puszkach),
-
kukurydza pastewna – może być spożywana przez ludzi, ale z reguły rolnicy uprawiają ją do produkcji paszy dla zwierząt,
-
kukurydza zbożowa – z której powstają mąki i kasze.
Oczywiście najlepszą opcją do gotowania jest kukurydza cukrowa – miękka, soczysta i delikatna w smaku. Warto jednak pamiętać, aby zwrócić uwagę na pochodzenie produktu – najlepiej sięgać po kukurydzę pochodzącą z upraw ekologicznych.
Kukurydza zwyczajna - przeczytaj na Wikipedia.
Jak prawidłowo gotować kukurydzę?
Aby kukurydza była miękka i delikatna, należy gotować ją w nieosolonej wodzie! Dodawanie soli do wody na etapie gotowania to podstawowy błąd, który niestety popełnia wiele osób przyrządzając kukurydzę po raz pierwszy. Słona woda utwardza kukurydzę, przez co warzywo traci swoją wyjątkową strukturę.
Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że usunąłeś z kolby wszystkie włoski i resztki liści. Do garnka z wyczyszczoną kukurydzą dodaj tyle wody, ale kolby były w niej całkowicie zanurzone. Dla dodatkowej chrupkości możesz dodać do gotującej się kukurydzy odrobinę cukru. Całość gotuj przez około 15 minut. Po wyjęciu kukurydzy w wody, roztop na jej powierzchni odrobinę masła i delikatnie posyp solą do smaku. Gotowa kukurydza smakuje najlepiej na ciepło, dlatego zajadaj się nią tuż po ugotowaniu!