piątek 30 września 2022

Geraldy, Honoriusza, Wery

13°C zachmurzenie duże Pogoda 7 dni »

Nie dla przekształceń/Stanowisko PiS w Turku

W związku z przyjęciem przez radnych koalicji RiP-SLD-PSL-PO w Radzie Powiatu Tureckiego dokumentu: „Diagnoza Stanu Organizacyjnego SP ZOZ w Turku”, w którym określono jako możliwe formy funkcjonowania szpitala w Turku, przede wszystkim utworzenie spółki kapitałowej oraz przekazanie szpitala w zarząd firmie zewnętrznej np. Szpitale Polskie lub Grupa Nowy Szpital, jak również zobowiązaniem starosty do zaproponowania Zarządowi Powiatu i Radzie Powiatu alternatywnej koncepcji funkcjonowania szpitala, Prawo i Sprawiedliwość w Turku wyraża stanowczy sprzeciw wobec tych zamiarów.

Jednocześnie wzywamy starostę Zbigniewa Bartosika, wicestarostę Władysława Karskiego oraz radnych Anitę Dzieciątkowską-Pieścik, Wojciecha Ruska, Henryka Trochę, Zdzisława Cichego, Franciszka Pyziaka, Zdzisława Wojtkowiaka, Jana Koniecznego, Andrzeja Wojtkowiaka i Krystiana Krawczyka do wycofania się z planów utworzenia spółki kapitałowej lub przekazania szpitala w zarząd firmie zewnętrznej. Może to grozić pogorszeniem jakości usług w zakresie ochrony zdrowia dla mieszkańców powiatu tureckiego i utratą miejsc pracy dla pracowników szpitala. PiS w Turku opowiada się za ratowaniem szpitala w Turku i utrzymaniem tej jednostki w formie dotychczasowej - SP ZOZ.

Zarząd PiS w Turku Tureckiego: Małgorzata Golczyńska, Ryszard Bartosik, Dariusz Kałużny
Radni PiS w Radzie Powiatu: Marek Kubiak, Bohdan Radecki

Tytuł pochodzi od redakcji