sobota 19 września 2020

Januarego, Konstancji, Leopolda

Stanowisko PiS ws. SP ZOZ nadal aktualne

W związku z toczącą się dyskusją dotyczącą przyszłości szpitala w Turku informuję, iż Zarząd PiS i radni PiS w marcu 2012 roku wydali stanowisko, które jest nadal obowiązujące. Stanowisko odnosi się do planów zmiany formy organizacyjnej SP ZOZ w Turku. Informuję, iż PiS w Turku już w marcu ubiegłego roku dostrzegał niebezpieczeństwo utraty płynności finansowej i celowego doprowadzenia do prywatyzacji szpitala lub jego przekształcenia.

Ryszard Bartosik - Przewodniczący PiS w Turku

Stanowisko Prawa i Sprawiedliwości w Turku z 30 marca 2012

W związku z przyjęciem przez radnych koalicji RiP-SLD-PSL-PO w Radzie Powiatu Tureckiego dokumentu: „Diagnoza Stanu Organizacyjnego SP ZOZ w Turku”, w którym określono jako możliwe formy funkcjonowania szpitala w Turku, przede wszystkim utworzenie spółki kapitałowej oraz przekazanie szpitala w zarząd firmie zewnętrznej np. Szpitale Polskie lub Grupa Nowy Szpital, jak również zobowiązaniem starosty do zaproponowania Zarządowi Powiatu i Radzie Powiatu alternatywnej koncepcji funkcjonowania szpitala, Prawo i Sprawiedliwość w Turku wyraża stanowczy sprzeciw wobec tych zamiarów.

Jednocześnie wzywamy starostę Zbigniewa Bartosika, wicestarostę Władysława Karskiego oraz radnych Anitę Dzieciątkowską-Pieścik, Wojciecha Ruska, Henryka Trochę, Zdzisława Cichego, Franciszka Pyziaka, Zdzisława Wojtkowiaka, Jana Koniecznego, Andrzeja Wojtkowiaka i Krystiana Krawczyka do wycofania się z planów utworzenia spółki kapitałowej lub przekazania szpitala w zarząd firmie zewnętrznej. Może to grozić pogorszeniem jakości usług w zakresie ochrony zdrowia dla mieszkańców powiatu tureckiego i utratą miejsc pracy dla pracowników szpitala. PiS w Turku opowiada się za ratowaniem szpitala w Turku i utrzymaniem tej jednostki w formie dotychczasowej - SP ZOZ.

Zarząd PiS w Turku
Ryszard Bartosik, Dariusz Kałużny