sobota 19 czerwca 2021

Gerwazego, Protazego, Sylwii

31°C bezchmurnie Pogoda 7 dni »

List otwarty do Zarządu Powiatu odpowiedzialnego za straty w szpitalu

Zarząd Powiatu Tureckiego z obawy o utratę stanowisk wycofał się z planów dzierżawy szpitala. Pomysł na wydzierżawienie powstał po doprowadzeniu do kryzysu finansowego naszej lecznicy. Przez ponad dwa lata SP ZOZ w Turku traktowano jako polityczny folwark. Brak nadzoru starosty i wicestarosty nad szpitalem doprowadził do kryzysu i nadużyć.

Zarząd Powiatu próbując zatuszować swoje winy publikuje „List otwarty do zaangażowanych w przyszłość szpitala”. Panowie z Zarządu piszą:

„Pielęgniarkom i lekarzom chcemy podziękować za odpowiedzialność i rozsądek. Swoją postawą pokazaliście, że można na Was polegać.”

Trudno się z nimi nie zgodzić bowiem gdyby nie odpowiedzialność i stanowczy sprzeciw pracowników szpitala Zarząd wydzierżawiłby SP ZOZ. Niewątpliwie wypada podziękować Pracownikom SP ZOZ w Turku za słowa z listu „Ratujmy nasz szpital!!! - Apel do mieszkańców miasta Turku i powiatu tureckiego” z 8 maja 2013 r.

Oto ich treść :

„Apelujemy do mieszkańców Turku i powiatu tureckiego ludzi polityki, kultury oraz władz miasta i Kościoła: nie pozwólmy Zarządowi Powiatu Tureckiego ze Starostą Zbigniewem Bartosikiem i Wice Starostą Władysławem Karskim na czele zniszczyć Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Turku.

Zaskakujące działania Starosty i jego popleczników zmierzające do sprzedaży tudzież prywatyzacji naszego szpitala to pomysł kuriozalny i skandaliczny. To działanie destrukcyjne. Co warte podkreślenia Starosta nie podejmuje żadnych alternatywnych działań mogących ocalić Szpital i jego pacjentów.” Pracownicy SP ZOZ w Turku (z listu Ratujmy nasz szpital!!! - Apel do mieszkańców miasta Turku i powiatu tureckiego)

Ryszard Bartosik – Przewodniczący PiS w Turku